Det är en enorm boom för mikrobryggerier i Sverige. Nils Oscar bryggeri tillhör pionjärerna och är idag ett ledande småbryggeri. Här jobbar ett gäng ölentusiaster som kan stoltsera med åtskilliga medaljer. Senast blev det guld för ett av bryggeriets lågalkoholhaltiga öl.

Nils Oscar bryggeri är ett av de större småbryggerierna som finns i Sverige idag. När bryggeriet startade 1996 låg det på Kungsholmen i Stockholm. I dag ligger det i Nyköping, i en k-märkt tegelbyggnad som tidigare inhyste ett vattenverk.
När jag besöker Nils Oscar i mitten av november märks det att vi går mot jul. Det är Kalasjulöl som tappas på flaska och så ser det ut flera dagar framåt.
– Vi kör 10 000 flaskor i timmen. Det är ett ganska högt tempo. Det gäller att hänga med, säger Emil Rosqvist.
Han jobbar i tapphallen och ansvarar för att öl hamnar i flaska eller på fat. Han berättar att mycket hänt de senaste åren. Förutom att både tapphall och brygghus byggts ut så har ägaren investerat i en ny tapplinje och i ett nytt bryggverk.
– Allt i maskinväg är nytt, från malt till färdig produkt på flaska och fat. Det har betytt mycket för arbetsmiljön men också för kvaliteten på vårt öl.
Det har lett till att det blivit mindre fysiskt påfrestande att jobba i tappningen. Golvet vid tapplinjen är också bytt mot ett med bättre greppyta så att man inte ska halka. Det man skulle kunna ha invändning mot är bullret från glasflaskorna. Hörselskydd är ett måste för de som jobbar här.
Det handlar om ett gäng ölentusiaster, blir jag snart varse. Majoriteten av dem är ganska unga och de har lärt sig grunderna på plats.
Emil Rosqvist är utbildad ljudtekniker, men den yrkesbanan har han lagt på hyllan. Nu är det öl som gäller.
– Tycker man att någonting är kul så vill man lära sig mer, förklarar han.
Nästan alla på kollektivsidan är med i facket. Flera av dem gick med i Livs i samband med ett varsel som lades förra hösten. Investeringarna hade tärt på ekonomin och den tidigare ägaren såg ingen annan utväg än att varsla. Emil var den som var sist in och därmed först ut.
– Jag är väldigt tacksam för den hjälp jag fick från Livs. Ken Clignez (lokalombudsman i region Öst, red anm.) såg till att det gick formellt rätt till. Det ledde till att jag fick jobba kvar lite längre.
Det var den 15 januari som han tvingades sluta, den 15 september återanställdes han. Framtiden ser betydligt ljusare ut idag än vad den gjorde tidigare.

Bryggeriet har fått nya ägare. Det är den forne ägarens tre döttrar som tagit över. De planerar att utöka produktionen nästa år och det talas även om nyanställning. (Se separat intervju.)
Det är ett bryggeri med ett ovanligt brett sortiment, med öl med alkoholhalt från 0,4 till 10 procent. En satsning som låtit tala om sig på senare tid har varit det alkoholsvagare ölet. Ett konkret bevis på bredden är de många flaskorna med olika färg på etiketterna som står radade på ett av köksskåpen i fikarummet.
– Vi har ett brett sortiment med jämn kvalitet. Vi gör inga extrema öl. Vi gör välbalanserad öl, säger Emil Rosqvist.
Som besökare kan man inte heller undgå alla de diplom som hänger på väggarna. Bryggeriarbetarna kan stoltsera med fyra av de nio medaljer som delats ut till svenska bryggerier i World Beer Cup. Och senast fick de guldmedalj för ölen Vinterbrygd på Stockholm Beerfestival i klassen öl upp till 3,5 procent.
Emil Rosqvist berättar att det är tacksamt att vara ut på mässor och marknadsföra Nils Oscars öl. Det är något som han och hans arbetskamrater gör med jämna mellanrum.

Marcus Ljung, som jag träffar ute i brygghuset, är om möjligt en ännu större ölentusiast än Emil.
– Jag tjatade mig till jobbet här.
Sedan han började 2011 har han blivit hembryggare, vilket han är ganska ensam om på bryggeriet.
– Jag har ett ganska enformigt och tråkigt liv, säger han och skrattar gott. Men det är inte så illa som det låter.
– Jag brygger öl hemma och jag brygger öl på jobbet. Dessutom håller jag i ölprovningar här på bryggeriet och pratar öl på mässor. Öl är mitt stora intresse så det är inte tråkigt även om det kan verka lite enformigt, förklarar han.
Sedan berättar han om det nya bryggverket i blänkande rostfritt stål som gör att de kan se framtiden an.
– Vi kan brygga 1,4 miljoner liter per år men det är gjort för att kunna brygga upp till 3 miljoner liter och är möjligt att pressa upp till 5 miljoner liter.
Det är dock en lång väg till dessa volymer. Dels måste försäljningen ta fart, dels måste de i så fall bli fler anställda plus att det måste investeras i nya tankar.
Hur det än går så kommer de att förbli ett småbryggeri länge till. Gränsen sägs gå vid 15 miljoner liter per år.
Om man jämför med Carlsberg och Spendrups så är Nils Oscar fortfarande oerhört små. De stora bryggerierna gör Nils Oscar bryggeris årsproduktion på en vecka.
Även om det skett en explosionsartad utveckling så svarar mikrobryggerierna bara för knappt 5 procent av den totala ölförsäljningen i Sverige. De håller ihop mot de stora öljättarna.
– Vi småbryggerier samarbetar rätt mycket. Är det till exempel någon som saknar humle så kan vi hjälpa varandra om vi har så att vi klarar oss, säger Marcus Ljung.
Han berättar om deras nya nisch som är ekologisk alkoholfri öl.
– Vi var det första mikrobryggeriet som satsade på att göra alkoholfri öl. Jag tror att vi fortfarande är det enda som gör det. Vi har fått väldigt bra feedback. Den har varit väldigt uppskattad.

Det är inte så att det är vattentäta skott mellan tapphallen och brygghuset. Tanken är att bryggeriarbetarna ska vara flexibla och kunna täcka upp för varandra vid sjukdom i och med att de bara är åtta anställda. Men det är inte helt lätt i praktiken eftersom de måste sköta sitt vanliga jobb samtidigt som de ska lära sig nya arbetsuppgifter.
Dan Laider är en av dem som kämpar med att lära sig brygga samtidigt som han ska sköta sitt jobb i tapphallen. Han är engelsman och flyttade hit för ett par år sedan då han träffat en svenska. Även han har ett genuint ölintresse.
– I England jobbade jag med öl i andra änden kan man säga. Jag jobbade för en krögare och var cellar manager. Det finns tyvärr ingen svensk titel för det men jag var ansvarig för inköp och försäljning av allt öl som såldes på krogen där jag arbetade.
Han berättar att det var en dröm som gick i uppfyllelse när han fick jobb på Nils Oscar bryggeri.
– Jag har länge velat jobba på ett mikrobryggeri och även velat lära mig att brygga. Men det tar tid då det är väldigt mycket man ska kunna.

Det håller bryggaren Svante Carlsson med om. Jag träffar honom i fikarummet innan han ska gå på sitt eftermiddagspass. Han jobbar skift när de ska hinna med två bryggningar, vilket tar tolv timmar. I dag är det God Lager som gäller. Svante Carlsson har ett långt förflutet inom branschen.
– Eftersom jag är uppväxt i Grängesberg så var det gruvan eller bryggeriet som gällde.
Det första jobbet var just på Spendrups i Grängesberg. Efter det har han jobbat på såväl Gävleborgs bryggeri som Örebro bryggeri. På Nils Oscar har han jobbat i drygt
tio år.
Han pendlar till Nyköping från Örebro vilket är en två timmars bilresa enkel väg och fördriver tiden bakom ratten med att lyssna på böcker. Det blir med andra ord långa dagar. Men det är inte så att han klagar. Även han bär på en passion för öl.
– Jag kallar mig för senior brewer då jag är 51 år och äldst.
Han konstaterar att julruschen i år varit ovanligt lindrig:
– Jag har varit ansvarig för planeringen och lade in julölsbryggningen tidigt så att vi skulle hinna med. Vi hade till och med råd att vara sjuka förra veckan. Ett år var vi tvungna att köra julölet vi tappat direkt upp till Systemet. Det var väldigt stressigt och ingen vidare bra planering.