När treskift infördes vid Oatly i Landskrona blev arbetarna medvetna om att mejeriavtalet inte gav dem något natt-ob. De har samma ob på kvällen som på natten. Nu kräver de i en avtalsmotion höjt natt-ob.

Det var på ett välbesökt medlemsmöte som frågan om natt-ob kom upp: Varför märks det så liten skillnad i plånboken när vi har börjat jobba på nätterna?
Produktionen på Oatly går bra. Allt fler konsumenter efterfrågar havredrycker
(istället för mjölkbaserat) och företaget
har investerat i nya Tetra Pak-maskiner samt infört treskift. Det innebär att man jobbar fyra nätter på tre veckor, men ingen produktion och inget arbete på söndagar, alltså diskontinuerligt treskift.
– Det är faktiskt ganska märkligt, säger Fredrik Berg, ordförande i Oatly-klubben. Andra branschavtal har ett särskilt natt-ob som ger dem mer betalt för det obekväma, men vi har inte det inom mejeri.
Han tog på sig uppgiften att formulera en avtalsmotion som skickades till förbundet:
”Vi vill att det ska synas ordentligt i plånboken när man arbetar nattetid. Och förutom det tycker vi att det sänder en signal både till arbetsgivare och samhälle att nattarbete ska vara undantag mer än standard.”

Att nattarbete (och skiftarbete) innebär psykiska och fysiska påfrestningar på individen råder enighet om bland läkare och forskare inom arbetsmedicin. Forskningen har visat på ökad risk att drabbas av både hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Dessutom är nattarbetet i sig stressande.
Så att det inte är samma sak att jobba på dagen som på natten och att skiftarbetet är påfrestande råder det inget tvivel om, men det avspeglas som sagt inte i mejeriavtalet.
Det är dags att ändra på det och uppdatera avtalet, tycker Fredrik Berg och medlemmarna i klubben på Oatly.
Själv jobbar Fredrik Berg endast dagtid, så det handlar inte om att han själv skulle tjäna på höjt natt-ob. Han jobbar dagtid för att kunna fungera som klubbordförande och ha möjlighet till kontakt med så många medlemmar som möjligt.
Han tycker att det bästa vore att de olika branschavtalen som är kopplade till det gemensamma Livsmedelsavtalet, varav Mejeriavtalet är ett, jämkades ihop till ett enda, men han inser också svårigheten.
– Ingen vill ju gå med på försämringar utan alla vill ha häng på det som är bättre i de andras avtal.
Om det blir ett ettårigt avtal igen så är det mycket möjligt att frågan om höjt natt-ob inte tas upp i avtalsrörelsen. Fredrik Berg är medveten om det.
Han är också ombud på Livs kongress i maj, alldeles efter att avtalsrörelsen avslutats, och det är möjligt att frågan om nattarbetet kommer upp till behandling där. Det finns många kongressmotioner om arbetstider.
– Ja, jag får se. På klubbmötet var det i varje fall tydligt vad medlemmarna tyckte. Att höja natt-ob är en viktig fråga.

Tobias Andersson, vice klubbordförande, jobbar i lagret, och även om han gör det endast på dagtid, eftersom han har en dotter som han har vårdnaden om varannan vecka, tycker också han att höjt natt-ob är rätt.
– Jag tror att de flesta vill slippa jobba på natten, men om de måste göra det ska de tjäna mer pengar. Det måste vara mer lockande. På andra ställen som i butik, har de mycket bättre ob, säger han.
Fredrik Berg kan bekräfta det, men från en annan industri. Tidigare jobbade han på ett grafiskt företag som tryckte förpackningar till läkemedelsindustrin och där hade man ett skiftformstillägg på 7 000 kronor i månaden.
Det är måndag eftermiddag och Daniel Lindberg som har jobbat förmiddag ska stanna kvar och jobba övertid några timmar vid förpackningsmaskinerna. Han gör efterarbete, fyller på etiketter, kartonger och kör ett diskprogram som tar 2,5 – 3 timmar.
– Jag har inget emot nattarbete, säger Daniel Lindberg, men jag tycker att man ska få betalt för det. Det är inte rätt att en timmes arbete mellan klockan 18-19 betalas lika mycket som en timme mellan klockan 3-4.
För honom funkar nattarbetet bra, han är 21 år och har inga problem att sova, men det tar lite tid att varva ner efter ett arbetspass då kroppen är uppe i varv.
Han har till och med mobilen på när han sover på dagen.
– Ja, det har jag och jag svarar alltid. Jag har inga problem att somna om, men det är väldigt olika hur känslig man är, min pappa hade svårt att sova på dagen efter att han hade jobbat natt.

• Har du familj?
– Nej, jag är själv, bor med en kompis. Jag behöver pengar för att ta körkort och köpa bil. Därför jobbar jag gärna natt (som betalas med kvälls-ob, red anm.)
Han ska köra upp i veckan som kommer och uppskattar att han lagt ner omkring 15 000 kronor på körlektioner. Om det går bra så ska han köpa bil. Han har tittat på en Mazda 6 från 2005 som kostar omkring 30 000 kronor.
– Så jag jobbar gärna övertid och natt för få ihop mer pengar, säger han.

Det är åtta timmars arbete på natten och i arbetstiden ingår en paus (men ingen obetald rast). Någon möjlighet att slappna och vila under natten finns inte. Det är samma arbete som utförs på natten som på dagen. En lite lugnare period uppstår när diskprogrammet körs.
– Det kan vara lite kämpigt vid klockan tre, halv fyra på natten, säger Daniel Lindberg.

• Vad gör du då?
– Går runt och pratar lite med kollegor, hittar något att göra, städar, försöker hålla mig aktiv.
Han matar på fyllnings- och förpackningsmaskinerna. Var tionde minut är det nya etiketter. Lampor talar om vad som händer. När blå lampa lyser betyder det att nytt förpackningsmaterial behövs. Gul lampa säger att maskinen står stilla av någon anledning och röd lampa att det är krångel.

• Vad händer på natten om maskinen stannar?
– Är det mindre problem försöker vi fixa det själva. Går inte det så ringer vi till en servicekille som är hemma och har jour. Då måste han åka hit.

• Är det svårt att lära sig maskinerna?
– De stora A3-maskinerna är lite krångliga, där är det mer saker att ställa in.
Han kan köra alla maskiner och gör det också på natten. Den stora Tetra Pak A3-maskinen kör 8 000 liter i timmen
– Det är fel att man knappt märker någon skillnad i lön, när man har jobbat natt, så ska det inte vara. Det känns ju i kroppen, man blir segare av nattarbetet.
Daniel jobbar varannan vecka dag och varannan natt, det beror på att det finns en tjej som har barn och inte kan jobba natt. Han har fått ta hennes nätter.
Nattpasset börjar kl 22 och slutar kl 6 på morgonen.