Kvinnolönerna fortsatt låga

Startskottet inför avtalsrörelsen 2007 har gått. I början av december hölls tre regionala avtalskonferenser i Stockholm, Göteborg och Malmö. Cirka 170 personer diskuterade utfallet av avtal 2004 och vilka krav som ska prioriteras framöver.

[Ur nummer: 01/2006] Det kan tyckas tidigt att dra igång nästa avtalsrörelse redan nu. Det krävs dock om så många som möjligt ska kunna vara delaktiga. Under de konferenser som nu hållits gjordes grupparbeten och resultaten redovisades skriftligt.
* Vad tyckte deltagarna? Hur ser de på utfallet av avtal 2004?
– Det är både och, men övervägande verkade deltagarna vara positiva, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtalssekreterare.
Han konstaterar att löneökning i kronor och ören fått godkänt, arbetsmiljöavtalet likaså, även fortsatt utbyggnad av livsarbetstiden samt att antalet anställningsformer begränsats är man positiv till. Det gäller också det nya livsmedelsavtalet som omfattar 15 branscher.

Arbetstid i fokus
Kritik mot förra avtalet har förts fram på två områden.
– Arbetstidsfrågan har hamnat i fokus. Många framhåller att de upplever förändringarna av stupstocken som ett problem, berättar Gerald Lindberg.
Han menar dock att sambandet mellan avtalet och de försämrade arbetstiderna inte är så tydligt som görs gällande. Nu liksom innan försöker arbetsgivare att trixa när det gäller arbetstider.
– Helt klart är dock att pressen på de anställda ökat och att det gäller att hitta instrument som gör att individen får större inflytande över arbetstiden.
Den nya ob-tabellen inom slakt och chark har också fått kritik. Runt om i landet har medlemmar påpekat att prissättningen fört med sig negativa konsekvenser på vissa områden.
* Vad ville de på konferenserna att förbundet ska driva i avtalsrörelsen 2007?
– Självklart handlar det om reallöneökningar. Andra återkommande frågor är arbetstid och arbetsmiljö, säger Gerald Lindberg och tillägger:
– Allt handlar om inflytande. Hur ska detta öka?

Rättvisare fördelning
Kvinnolönerna fortsätter också att vara ett stort problem. Det verkar alla ense om. Den stora utmaningen är dock att hitta rätt styrmedel.
– Vi måste få till en rättvisare fördelning. Vi vet dock inte hur vi ska uppnå detta. Det här måste vi titta närmare på.