All makt åt Petter, vår befriare!

[Ur nummer: 07/2004] Det är jobbigt att vara svensk, tänk vad de ställer till det politikerna. Numer förväntar de sig att vi ska gå och rösta nästan en gång om året. De tänker inte alls på att det faktiskt är påfrestande att bära röstkortet till närmsta vallokal.
Näe, demokrati är jobbigt..
Tänk om vi bara kunde lasta över allt jobbigt ansvar på någon annan, då slipper vi ju helt det närmast sjukt ansträngande faktum att behöva ägna några timmar åt att sätta sig in i vad de olika partierna vill åstadkomma. Och nu har de blandat in EU också. Hur understår de sig att ålägga ett av massor med val redan ansträngt folk med det här också? EU-parlamentet, vem bryr sig?
Näe, jag har en bättre idé.
När nu ändå bara strax över 37 procent av folket orkar rösta. Ge makten till mig. All makt åt Petter, vår befriare! Tänk att denne hjälte verkligen erbjuder sig frivilligt att ta på sig detta rent oerhörda ok.
Men vad är det jag befriar er ifrån? Jo, all form av demokrati, alla bördor i form av röstkort och ansvar. Aldrig mer behöver ni riskera att någon simpel demokratifråga tynger era axlar. Inte heller riskerar ni att något val, ve och fasa, skulle krocka med en vacker sommardag eller någon viktig fotbollsmatch.
Tänk vad bra allt skulle bli. Det innebär ju att ni kan lägga all er energi på soldyrkan, fotboll, tv, eller vad nu för riktigt viktiga saker ni har för er som sätter demokratin i andra hand.
Det konstiga i det hela är att jag lyckas vara både fotbollsintresserad, tycka om sol och till och med gärna tillbringar ett par timmar framför teven. Trots alla dessa viktiga göromål så hinner jag med min demokratiska plikt att sätta mig in i frågorna och gå och rösta. Jag hinner till och med vara politiskt aktiv. Är det inte märkligt?
Apropå TV så uttryckte någon deltagare i Robinson ett närapå guldkantat citat. Dessa ord vill jag nu passa vidare till er, den delen av svenska folket som underlät att gå och rösta i EU-parlamentsvalet.
Skämmes ta mig fan…!

Petter van der Zwan