Vilka ska lyssna på arbetarnas frågor i framtiden om man inte ska agera politiskt undrar jag? Många medlemmar tycker att facket inte ska höra ihop med Social­demokraterna. Jag tror att många glömmer att det var facken som startade sossarna, det så kallade gamla arbetarpartiet, för att kunna stärka våra rättigheter även med hjälp av lagar. Jag tror inte att facken kommer att överleva utan ett politiskt engagemang.
Fackens ställning har på senare tid brutits ner på grund av nya lagförslag som stänger ute facken i olika frågor och medbestämmanderätt. Jag tror inte alliansen kommer skapa lagar som är fördelaktiga för oss arbetare, för alliansen har en helt annan politisk agenda. Till exempel ungdomslöner tills vi är trettio! Vem ska stoppa detta lagförslag om vi inte går in och försvarar att vi ska ha lika lön för lika arbete? Tänker medlemmarna på att detta ingår i fackavgiften? Är det så att vi inte lyckas stoppa lagförslaget måste vi vara med på när det träder i kraft, för att kunna få in detta i nästa kollektivavtal för att inte få försämrade villkor.
Får vi en ny lag så är kollektivavtalet vår enda räddning och det kostar kraft, pengar och motprestationer för att lägga till saker i kollektivavtalet. Lagar ändras hela tiden och vi måste ständigt vara på vår vakt så det inte innebär en försämring av vårt avtal. När man ska förhandla måste man ge och ta, därför är det bra om vi har politiker som inte försämrar våra lagar utan istället förbättrar dem så att vi kan fokusera på nya mål. Det är onödigt att lägga möda på sådant som det redan har stridits för en gång. Facklig politisk samverkan är VIKTIG för att vi ska kunna bevaka, försvara och stärka våra fackliga rättigheter.
Rebecca Lööv