Fakta: Finalisterna i årets matbluff 2021:

Nr 5/2022

Äkta varas antipris för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt.

Abbas Ekspånsrökta blåmusslor. Musslorna säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Korea för beredning och förpackning. 

Änglamark fruktgodingar, jordgubbe. Ekologiska Fruktgodingar – Jordgubb, innehåller endast 4,5 procent jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple från koncentrat. Men inga äpplen syns på förpackningen, däremot täcks en stor del av påsen av bilder på jordgubbar.

Plantin, olja med smak av tryffel. I en fin, lyxig liten flaska säljs Plantins olja med smak av svart tryffel för cirka 195 kronor. Men den innehåller ingen tryffel, utan endast aromer från andra växter som enligt Plantin ger ”en smak av tryffel”. 

Gille finskorpor Mandel. Gilles Finskorpor Mandel innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: ”Kan innehålla spår av mandel”.
Trots det är ordet mandel det mest framträdande på förpackningens framsida.

Arla Ekomjölk (fil & grädde). Framsidan på Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: ”Netto noll klimatavtryck”, vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Konsumentombudsmannen (KO) har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen. 

Relaterade artiklar