Mat behövs för att vi ska kunna tillfredsställa ett av våra mest grundläggande kroppsliga behov: hunger. I vår del av världen är tillgången till mat en icke-fråga för de allra flesta.
Utbudet i livsmedelsbutiker och på restauranger är stort och varierat och som konsument ställs du dagligen inför frågan om vilket livsmedel du ska välja. Ansvarsfulla val kräver en medvetenhet om konsekvenserna av det ena eller det andra valet.
Om du väljer svenska livsmedel kan du exempelvis känna dig trygg med att de är producerade utifrån en omfattande lagstiftning där djurvälfärd, miljö, hälsa och goda arbetsförhållanden är i fokus. Exempelvis använder vi minst växtskyddsmedel i Europa och svensk djurproduktion använder minst antibiotika inom EU.
Importerade produkter kommer oftast från leverantörer som inte har förhållit sig till den ambitiösa nivån som vi har här i Sverige och de är producerade i länder där man ofta använder antibiotika i förebyggande syfte.

Offentliga verksamheter i Sverige köpte 2014 in livsmedel till ett värde av drygt 8 miljarder kronor. Statistik från 120 svenska kommuner visar att andelen svensk råvara i offentliga verksamheter ökade något från 2012 till 2014, även om den fortfarande är låg.
Exempelvis var endast 34 procent av de köttprodukter som serverades i offentliga verksamheter 2014 svenska. Motsvarande siffra för fågelprodukter var 39 procent och knappt en tredjedel av osten som serverades var svensk. Detta trots att mervärdena med svenska produkter är tydliga.

Utöver dessa mervärden, möjliggör svensk livsmedelsproduktion ett öppet landskap och en biologisk mångfald genom djur som betar.
Dessutom skapar produktionen och livsmedelsindustrin jobb och genererar närproducerade råvaror av hög kvalitet.
När du väljer svenska livsmedel medverkar du därför även till att skapa arbetstillfällen, vilket i sin tur skapar skatteintäkter som bidrar till hela samhället.
Som konsument kan du bidra till att värna om den svenska livsmedelsproduktionen när du handlar din egen mat och du kan poängtera att din kommun ska upphandla mat som ligger i nivå med svensk lagstiftning.

Det är möjligt att efterfråga kvalitet både som konsument i butiker och som konsument i skolor, på äldreboenden och i andra offentliga verksamheter.
Drygt 20 procent av landets omsättning inom jordbruk och hela 40 procent av omsättningen inom trädgårdsproduktion kommer från Skåne. En fjärdedel av alla som är sysselsatta inom trädgård i landet finns i länet och en femtedel av de som arbetar inom jordbruk i landet finns här.

Skånes livsmedelsproduktion och livsmedelsindustri är en stor tillgång för hela samhället genom att den både skapar skatteintäkter och jobb med god hävstångseffekt.
Potentialen för att utveckla livsmedelsproduktionen i Skåne är stor och det är du som konsument som har makten över att öka andelen svenska produkter i din vardag och det är både önskvärt och fullt möjligt att öka andelen svenska råvaror som serveras i offentliga verksamheter.
Valen du gör idag kommer att påverka morgondagens Skåne!
Marianne Andersson,
ordförande, LRF Skåne,
Ulf Hansson,
Kommunal Skåne,
Mats Löfström,
Livs, Region Syd