Sagan om företaget Rymddräkter AB

Nr 7-8/2020

Det var en gång ett aktiebolag i landet Lagom som tillverkade rymddräkter. Detta hade gjorts länge och både maskiner och lokaler var ganska slitna.
Dock kompenserades detta av personal med lång erfarenhet. Så det gick runt, på något sätt.
Nu hände det sig att i landet Riktigt långt borta dök det upp en farsot. Detta spred sig snabbt till landet Nästan lika långt borta och även till landet En bit längre bort.
Farsoten stannade dock inte där utan for över världsplattan med en hiskelig fart. Riktigt illa blev det i länder ganska nära landet Lagom nämligen i landet Stöveln och för landet Solmogna tomater.
I landet Lagom gick livet sin gilla gång. Dock var vissa av medborgarna oroliga. De kände att de behövde skydda sig själva mot farsoten på något sätt. De åkte och shoppade!
På aktiebolaget beslutades att delar av administrationen kunde arbeta hemifrån. Exempelvis så gjorde HR (Hot & Repressalier) detta.
Samtidigt så hade man ett nytt projekt på gång. Man skulle tillverka en annan typ av rymddräkter, en som inte kostade lika mycket.
Det hade räknats och räknats, på möte efter möte och nu hade man svaret: Man skulle börja tillverka rymdbikinis.
Personalen ställde sig tvekande till idén. Detta ignorerades.

Sagt och gjort man ställde om produktionen i fabriken.
Dock så påverkade projektet vardagen på aktiebolaget, bland annat hade ett djupt hål, två meter långt och brett lämnats mitt i produktionslokalen.
Men projektgruppen hade snabbt sett till att en planka lagts över hålet så nu kunde arbetarna passera där som vanligt.
Material för att tillverka 100 000 rymdbikinis köptes in och man utnyttjade mängdrabatter för att spara pengar. Spänningen var på topp i projektgruppen, för det skulle snart till en första rymdpromenad, direktsänd i tv.
Vid tidpunkten för rymdpromenaden samlades projektgruppen.Champagnen stod på kylning och alla väntade spänt framför en storbildsskärm.
När astronauten blev synlig på skärmen iförd rymdbikini, glatt vinkandes inifrån rymdraketen, flög den första champagnekorken i en vid vinkel över rummet. När dörren på raketen öppnades jublade hela projektgruppen.

Strax därefter blev det väldigt, väldigt tyst i rummet. Det blev ingen rymdpromenad, utan mera en rymdseglats för evigt eftersom astronauten bara sögs iväg från raketen. Pinsamt!
Projektgruppen kallade genast till krismöte. Vad hade gått fel? Man kom snabbt fram till att det var arbetarnas fel. Det blev flera möten. Resultatet lät inte vänta på sig. Man skärpte kontrollen genom att sätta upp kameror.
Snart var det dax för rymdpromenad nummer två, även denna direktsänd. Projektgruppen samlades, champagnen stod redo, där öppnades raketdörren och…nej. Pinsamt!
Projektgruppen kände nu att något måste göras. Därför gick man ut i media med kravet: Inga direktsändningar i tv av rymdpromenader! Man anklagade landets regering för att vara passiva och ineffektiva.
Partierna Mycket ska ha mer och Halleluja höll med i egna debattartiklar. Samtidigt framfördes grava anklagelser mot landets statsminister från samtliga högerpartier eftersom det hade uppdagats att statsministern hade arbetat innan han blev statsminister.
Under gemensam slogan: ”endast en som aldrig har arbetat kan leda landet” tog högerpartierna varandra i hand. På mången bild sågs Mycket ska ha mer och Lagomdemokraternas partiledare skaka tass.

Mediastormen hade effekt och direktsändningarna avbröts. Projektgruppen firade sin seger med sillfrukost på Grand Hotel.
Rymdpromenader 3,4,5 och 6 genomfördes utan direktsändning men med samma resultat. Projektgruppen arbetade oförtrutet vidare. Vid några tillfällen så var det möten flera dagar i rad!
Rymdpromenad 7…nej
Rymdpromenad 8…nej
Rymdpromenad 9, 10, 11 och 12…nej.
Efter detta meddelade projektgruppen sitt beslut om återgång till produktion av rymddräkter. Man hade kämpat in i det sista men gav nu upp.
En arbetare undrade vad som skulle göras av allt rymdbikinimaterial som fanns på företaget. Han fick sparken.
Man kan ju inte bara slänga allt det materialet. ”Tänk på miljön” hette det från aktiebolaget.
Samtidigt började projektgruppen arbeta på nästa projekt: rymdbadbyxor!
Så var sagan slut
Roger Edblom