När Livs kongress 2005 beslutade att förbundets uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället utifrån en socialistisk och feministisk grundsyn var detta en tydlig markering om att förbundet ska arbeta för ökad jämställdhet. De efterföljande kongresserna har fastställt att förbundet ska fortsätta på den inslagna vägen.
Jämställdhet handlar om förhållandet mellan kvinnor och män, om att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Jämställdhet handlar om fördelning kvinnor och män i olika sammanhang men även om vilken makt kvinnor respektive män har. Ett prioriterat och målinriktat arbete har gett resultat men vi har en del kvar att göra innan vi når kongressmålen.
66 procent av Livs medlemmar är män och 34 procent kvinnor. Bland de förtroendevalda är 68 procent män och 32 procent kvinnor.
Tittar vi på specifika uppdrag så som klubbordförande är 72 procent män och 28 procent kvinnor. Bland de regionala skyddsombuden är 80 procent män, 20 procent kvinnor och bland de klubbansvariga är 70 procent män och 30 procent kvinnor.
Tjejsatsningen som insändaren hänvisar till, som förbundet bedrivit sedan 2006, har del i att fördelningen mellan kvinnor och män blivit mer jämställd trots allt under de senare åren. Satsningen har resulterat i att allt fler kvinnor tagit på sig förtroendeuppdrag så väl lokalt som regionalt och centralt men även att kvinnor i större utsträckning väljer att söka till ombudsmannautbildningen vilket är mycket glädjande.
Av de sökande till ombudsmannautbildningen 2019 var nio män och fem kvinnor.
Att välja ut två av dessa fjorton mycket bra förtroendevalda var ingen lätt uppgift. Inte i något skede i processen har resonemanget utgått från annat än att det ska vara två personer som förbundsstyrelsen tror kommer göra ett bra jobb som ombudsmän och som på ett bra sätt kommer komplettera redan anställda ombudsmän.
Det har inte varit uttalat att det ska vara en man och en kvinna, men då det fanns bra sökande av båda könen valde förbundsstyrelsen att i detta läge utse en man och en kvinna. Ingen av deltagarna har blivit utvald enbart utifrån sitt kön, varken man eller kvinna.
Jämställdhet handlar om kön, men jämställdhet hindrar inte att det blir rätt person på rätt plats.
Solweig Larsson
Livs tredje ordförande