Varför gäller inte Livs avtal alla butiksbagare?

Nr 4/2019

Sitter här på morgonen och läser Mål & Medel, nr 1 – 2019, och blir upprörd. Läser artikeln ”Varsel räckte för att få hängavtal” som handlar om att riksavtalet Visita-HRF inte ska gälla för bagare och konditorer.
Jättebra. Men varför gäller inte samma för bagare och konditorer, som jobbar i livsmedelsbutker och som får gå under Handels avtal som är sämre?
Ulrika Boberg

Svar direkt: Historiskt har bageri- och konditoripersonal organiserats av Livs, i de flesta fall oavsett om bageriverksamheten varit fristående eller i anslutning till en butik. Undantaget har varit bake off verksamhet efter en överenskommelse som träffades 1985 mellan Livs och Handels.
Livs bestämda uppfattning är att bageri- och konditoriverksamhet ska organiseras av Livs utifrån yrkesidentitet och konkurrensneutralitet. I början på 2000-talet aktualiserades frågan av Handels. Livs och Handels kunde inte enas vilket föranledde att Handels vände sig till LO för att slutgiltigt avgöra organisationsrätten.
Utfallet där blev att privata butiksbagerier tillfaller Handels medan bagerier tillhörande kooperationen fortsatt organiseras av Livs.
Jolan Wennberg,
Livs andre ordförande