Varför ta från en som redan ligger?

Nr 4/2020

I september 2018 insjuknade jag i fruktansvärda smärtor i magen som visade sig vara menssjukdomen endometrios. Efter mycket om och men fick jag en operation som jag hoppades skulle göra mig bättre men nej…
I början försökte jag sköta jobbet, hemmet och mitt barn men då jag knappt orkade med mig själv så gav jag upp jobbet och har nu varit sjukskriven i snart ett år.
Häromdagen kom ett brev från Försäkringskassan där det stod att nu hade jag snart varit sjukskriven i ett år och att kassan därför kommer att sänka min sjukpenning från 80 procent till 75 procent. Dessa 5 procent ska alltså göra mig frisk? Eller hur tänker dom? De tar pengar från en som så att säga redan ligger ned.

När jag växte upp fick lära mig att ta hand om de som har det svårare än vad jag har det, att inte sparka på de som ligger, att hjälpa om man kan. Men hur ser det ut när inte samhället gör detsamma? Givetvis förstår jag att det finns regler att följa och givetvis förstår jag att det inte är de som jobbar på Försäkringskassan som tar mina pengar utan det är ju våra politiker som har bestämt att det ska vara så här samtidigt som de själva ofta har ett bra skydd i form av fallskärmsavtal och liknande.
Men en ensamstående, fabriksarbetande, medelålders kvinna och mamma kan de ta ytterligare 5 procent av trots att hennes kropp inte vill bli frisk. Jag vill inget hellre än att bli mig själv igen, men just nu är mitt liv på paus. Jag äter morfin dagligen för att orka med vardagen då smärtorna i magen är så starka så att jag inte ens orkar laga middag åt mitt barn om jag inte tog denna medicin som är beroendeframkallande.
Det är väl ingen människa som vill vara sjuk frivilligt. Försäkringskassan ska ju finnas där när kroppen varken kan eller orkar. Försäkringskassan ska ju finnas för att man ska garanteras ett värdigt liv även om man blir sjuk. Är det då rätt att ta ytterligare 5 procent av min redan så ansträngda ekonomi?

Försäkringskassan idag fungerar som ångestframkallande då jag ständigt går med en klump i magen och är rädd för att bli utförsäkrad. Får väl trösta mig med att Försäkringskassan bara tog 5 procent den här gången. Är det verkligen rätt att försätta människor i ekonomisk kris när de är sjuka? När ska de förstå att de bara förvärrar situationen för den drabbade?
Ingen blir ju frisk för att det försvinner pengar ur plånboken, måhända att en och annan kanske tvingar sig till arbete och då förvärrar sin sjukdom och snart sitter där igen.
Jessica Axelsson