I motstånd växer tanken, Christer Enander, Heidruns 2015.
I tider av brist på visioner är det extra uppfriskande att öppna denna bok, där en rad kvinnliga författare porträtteras. Här känns litteraturen återigen angelägen. Livsviktig, rent utav.
Enander närläser bland andra Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Sonja Åkesson, Joyce Carol Oates och Agneta Klingspor. Han visar vad litteraturen har betytt för deras självständighet. Och han lever sig in i det mod som ofta har krävts för att karva ut en egen plats genom sina ord. Porträtten är lyhörda och egensinniga och Christer Enander funderar över både förutsättningar och bevekelsegrunder.
Enander väver också samman liv och litteratur. Genom att skriva om funderingar och vardagsscener ur sin egen erfarenhet framträder böckernas roll i hans liv. Han visar hur läsandet och mötet med dessa författare har förändrat och påverkat honom. På så sätt illustrerar boken också hur omvälvande böcker kan vara. ”I motstånd växer tanken” väcker läslust och ger läsaren en förnyad tro på litteraturens kraft att beröra och förändra oss.