[Ur nummer: 06/2011] * Boktitel: Mina vackra ögon * Serier av Nina Hemmingsson * Kartago förlag 2011.
l Den svarthåriga kvinnans blick är tom, stirrande och utan pupiller. Bredvid står den något kontrasterande rubriken: ”Mina vackra ögon”. Omslaget är talande för Nina Hemmingssons serier. I hennes värld går figurerna på tvärs mot det väntade, flickorna är brutalärliga och Hemmingssons mörka alter ego alltid redo att slå ner på skenheliga kommentarer.
Det nya albumet innehåller de enrutingar som är Nina Hemmingssons signum, men också den anti-rojalistiska serien Prinsessan och gemålen. Ett antal teckningar ingår dessutom, med ett något råare, mer direkt uttryck.
Jag faller särskilt för bilden som driver med idealet där vuxna kvinnor bär kaninöron och kallas för playmates. I Nina Hemmingssons version sitter kvinnan ihopsjunken med en kanin?öronmössa i vad som verkar vara varm ylle, ilsket blängande och med handen på den iögonfallande busken mellan benen. Den krocken mellan förväntan och verklighet säger allt.
Det är också vad Nina Hemmingsson är så skicklig på: att uppenbara det förljugna. Lika dråpligt blir det när slitna raggningsrepliker får de där riktigt råa svaren som många kvinnor innerst inne skulle vilja drämma till med. Hemmingssons korståg mot kvävande roller är träffsäkert och riktigt, riktigt roligt.