”Fantastisk situation nu när jag fyllde på ostbågar och en unge max 4 år gammal ställde sig bredvid och skrek ’heja!! heja!!’
För Erika Petersson blev Twitter först en jobbdagbok. Ett forum där hon skrev om dråpliga, jobbiga eller galna situationer från jobbet i kassan på en stor livsmedels-
affär. När Twitter inte räckte blev jobbdagen en riktig bok: Drottningen i kassan (vilket också är namnet på hennes twitterkonto) kom ut vid årsskiftet och har fått stor uppmärksamhet. De tweetsen samlas med hennes egna teckningar, kollage, kortare texter och horoskop. Ungefär som om Liv Strömquist hade skrivit om sitt arbete. Petersson har inte hittat på situationer utan tagit scener från verkliga livet och därefter försökt hitta den bästa, och roligaste, vinkeln och formen för att skriva om dem.
Det handlar ofta om kunder. Hur de beter sig, hur de borde bete sig, hur de behandlar personalen och sig själva. Något som återkommer är ignoransen. Att som personal hälsa, men få tystnad tillbaka, att tala till någon som inte svarar är att bli förminskad. Därmed inte sagt att udden är riktad mot kunderna. De är samtidigt ofta det bästa och sämsta med jobbet. Arbetsmiljön är dålig, med enformiga rörelser och otryggt ensamarbete, men Petersson har lätt att skratta åt misären:
”…man kan väl påstå att det är någon slags försvarsmekanism, men jag kan ofta skriva roligare om jag faktiskt känner något. Och jobbet har alltid inneburit mycket känslor för mig. Jag har gråtit massor och haft så ont och mått riktigt riktigt dåligt av hur vissa människor behandlat mig. I stunden är det aldrig roligt, men sen har jag kunnat komma hem och berätta om nån helt galen kund och så skrattar man. För det är så sjukt beteende och folk är så ologiska och, förlåt, ibland helt dumma i huvudet.”
Boken väcker frågan om vad ”service” är. Räcker det att ta betalt eller måste personalen le stort hur kunden än beter sig?
För den som själv vill skriva om sitt jobb tycker hon att det bara är att köra på.
”Vi ska utnyttja internet till vår fördel. Speciellt vi som inte naturligt har en plattform genom ekonomiskt eller socialt kapital. Var försiktig med att ingenting du skriver kan härledas till en specifik person och var inte respektlös. Jag brukar försöka tänka det jag ska skriva ur min, min chefs och (i mitt fall) kundens synvinkel innan jag postar något.”

Mitt i humorn finns en allvarlig underton som lyfter fram det förakt och den respektlöshet som många visar kassapersonalen. Kunder som anser att de alltid har rätt behandlar servicepersonal som sina personliga slavar och spottkoppar. Här är det tacksamt att någon som själv jobbar i kassan uttalar sig. Vänder på perspektivet och sätter kunden i blickfånget. Jag tror att många kunder som läst boken får sig både en och två tankeställare, men betydligt fler skratt. För den som själv jobbar i kassa är boken säkert en blivande klassiker.
Henrik Johansson
Erika Petersson, Drottningen i kassan, Galago 2017.