Sara Lövestam, Luften är fri, Piratförlaget 2016.
Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns i hans ryggsäck och han har flyttat in under en bro tillsammans med heroinisterna Mormor och Will. Han är bara dagar från den magiska fyra års-gränsen som gör att han kan söka asyl på nytt och få ett andrum i sin flykt undan gränspolisen.
Förutsättningarna för ett nytt detektivuppdrag är inte ultimata, men Kouplan behöver pengarna och åtar sig att speja på advokaten Håkan som misstänks för otrohet av sin hustru. Sanningen visar sig vara värre än så.
Luften är fri är Sara Lövestams tredje fristående bok om Kouplan, transexuell papperslös flykting från Iran som livnär sig som privatdetektiv. Böckerna är författade i en alldeles egen genre mittemellan deckare, dock utan mord, och ”vanlig” roman med ett starkt personporträtt.
Sara Lövestam är sfi-lärare i grunden och mycket språkligt bevandrad. Hon har även skrivit böcker om språket och hennes stil är både lättsam och exakt. Nästa bok blir den fjärde och sista om Kouplan, jag vet redan att jag kommer att sakna honom.