En spännande och välskriven bok som varmt rekommenderas

Nr 1/2019

Det är tidigt 1980-tal och vi befinner oss på Södermalm i Stockholm, då en utpräglad arbetarstadsdel och inte som idag ett tillhåll för mediakändisar och hipsters.
Sven är i tjugoårsåldern och arbetar med att leverera Aftonbladet och Expressen till olika pressbyråer Detta var en tid då kvällstidningarna levererades på eftermiddagarna. I en av kioskerna arbetar Annie. Hon och Sven möts, tycke uppstår och de blir tillsammans.
Men det visar sig snart att Annie bär på djupa sår, hur djupa får vi inte reda på förrän precis i slutet av boken.

Ganska snart byter Sven till ett arbete som ställningsbyggare, ett farligt men också mera välbetalt arbete. På fredagarna kopplar arbetslaget av med att dricka öl. Så även Holger, ”greven” kallad på grund av sin överklassbakgrund, och han kommer att bli betydelsefull på ett sätt som vore fel att avslöja.
Arbetslivsskildringarna är så initierade och detaljerade att de ger en bild av att vara självupplevda. Det gäller i än högre grad när Sven byter arbete igen och börjar köra lastbil, precis som författaren själv gjort i tjugo år. Lastning och lossning, stoppen vid fiken längs vägarna allt beskrivs med inlevelse och djup kunskap.
Ibland kan dock myckenheten av fackuttryck göra det svårt att hänga med i svängarna, i alla fall för de av oss som saknar körkort.

Hur går det då för Sven och Annie? Ja, inte så bra visar det sig. De besöker Annies mamma som bor på ett hippiekollektiv i Småland. Där bor också Annies styvfar som kommer att spela en avgörande roll för bokens thrillerartade slut. Här kan författaren inte hålla sig från att överge sitt sakliga berättande och bli ironisk.
Därefter försvinner Annie till Indien och Sven hittar en ny kärlek, överklassflickan Charlotte, som pluggar på Handels och vi får därigenom en inblick i de välbärgades liv och värderingar. Annie kommer emellertid tillbaka och det överraskande slutet tar sin början.
David Ericsson som slog igenom stort 1999 med sin debutbok, novellsamlingen Truck Stop, har kommit med en välskriven och spännande bok som varmt kan rekommenderas.
Hans Falk
David Ericsson, Döden är inte nog, Ordfront förlag 2018.