En vällagad matbok med mycket krydda

Nr 2/2021

Mat. Frankensteins köttkvarn: och andra omvälvande mathistorier, Jens Linder, Ordfront förlag 2020.

”Surmört byggde detta land”, står det i Jens Linders omvälvande mathistorier. Och ”kött, sås och potatis. Det var mat det …”
Denna faktatäta bok skimrar av matpoesi och bildspråk, och med författarens vida blick når texterna närmast episka mått. I nio välskrivna kapitel genskjuter Linder tiden och låter läsaren hänga vid en flämtande eld vid mynningen av en grotta, vara med vid en utgrävning där man fann 200 000 fiskben som daterades till 7200 f.Kr. och upptäcka att Sverige var jäsningens urhem. Hela tiden skymtar framtiden bakom hörnet. Alger som i fornhistoriska kustsamhällen varit en stor del av kosten spås bli morgondagens mat. Elden som varit till en sådan ovärderlig nytta hotar att förgöra världen i spåren av den globala uppvärmningen. Genom rök och eld framträder också klassamhället och ojämlikheten i världen. Medan de rika i väst blivit alltmer skeptiska till kött ökar köttätandet i Asien, Latinamerika och Afrika. Vid 1800-talets mitt fick mannen i arbetarfamiljer oftast den största andelen av proteinet och fettet för att han skulle orka arbeta de 50, 60 eller ibland 70 timmarna i veckan.
Förutom det mathistoriska greppet gör författaren en rad litterära nedslag hos Günter Grass, Mary Shelley, Percy Bysshe Shelley och Henry Mayhew. Den sistnämnda får stort utrymme i ett målande tidsdokument över Londons gator där föregångaren till dagens fast food växer fram i samband med att Storbritanniens befolkning fördubblas under 1800-talets första halva, och en massmarknad för street food stiger med doften av apelsiner, medicinalväxter och lök.
Jens Linders bok innehåller även recept och samlat håller texterna hög kvalitet. Författaren behärskar inte enbart matkonsten utan också det journalistiska. Berättelserna får extra krydda i den detaljrika gestaltningen. Som här när författaren besöker en kockmässa i Madrid och genom luktsinnet övermannas av hågkomster av salta bad, fiskmåltider och havsvindar, minns barndomsstränderna på svenska västkusten, sandslotten, sjöfåglarna, gyttret av solare och badare, pinnglassarna och saltvattendoppen.
Slutligen serveras denna lilla bit på 185 sidor och 320 gram med ett vackert och fantasifullt omslag av Kalle Mattsson. Fem tallrikar i betyg.
Andreas Svanberg