[Ur nummer: 02/2003] Filmer som inspirerar är väl värda att rekommendera. Filmen ”Frida”, som handlar om den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo är definitivt en sådan. Trots att man kan ha en hel del invändningar mot filmen, som att det talas engelska och inte spanska. Det spelar ingen roll, tycker jag, det här är ändå en väldigt sevärd film! För denna kvinnas livsöde kan nog ingen låta bli att bli berörd av. Samma gäller den livsaptit som hon hade trots all den smärta hon under sitt liv fick utstå och som också hennes självbiografiska målningar förmedlar.
Frida Kahlo var konstnär född 1907 och dog 1954, bara 47 år gammal. Som barn fick hon polio, och som 17-åring råkade hon ut för en svår spårvagnsolycka och blev sängliggande i flera år.
Hon är inte bara känd för sina tavlor utan också för sitt stormiga äktenskap med konstnären och kvinnotjusaren Diego Rivera.
Frida Kahlo spelas av Salma Hayek och det var denna skådespelerskas entusiasm för konstnärinnan som fick regissören Julie Taymor att vilja göra filmen.
Och det kan nog också sägas att det märks att det är två kvinnor som haft stor påverkan på innehållet. Det är på sätt och vis en mycket kvinnlig film och ett mycket starkt kvinnoporträtt.