Mystisk, egensinnig och kultförklarad.
Freddie Wadling alltid gått sina egna vägar.
Snart spelar han in en ny skiva med låtar av Mauro Scocco, Thomas Öberg och Kajsa Grytt.

[Ur nummer: 09/2004] Han har kallats för Sveriges bästa rockröst. Och det finns faktiskt ingen som låter som han.
I ena ögonblicket vrålar han med en tordönsstämma som sprutar glödande lava för att plötsligt nästan viska och därefter sjunga med naken och oskyddad röst. Freddie Wadling kan få himlen att öppna sig.
– Egentligen kan jag kan inte sjunga utan plagierar bara andra. Det är inget speciellt med min röst, förklarar han försynt hemma i favoritfåtöljen framför den ständigt påslagna teveapparaten.

Fångad av punken
I slutet av 70-talet fångades han upp av punkvågen och medverkade i band som Straitjacket, Liket lever och Cortex för att därefter sjunga i Blue for Two och Fläskkvartetten.
Soloalbumet En skiva till kaffet gav honom en bredare publik liksom rollen som Frankenstein på Göteborgs stadsteater. Nyligen fyllde han 53 år.
– Snart ska jag spela in ett nytt album. Det ska bli kul. Några som har skrivit låtar till mig är Mauro Scocco, Thomas Öberg från Bob hund och Kajsa Grytt som var med i Tant strul.
De senaste åren har Freddie Wadling arbetat tillsammans med gitarristen Henrik Cederblom och har även gjort filmmusik med Nils Wohlrabe från Lädernunnan. I våras medverkade han i långfilmsdramat Doxa där de större rollerna görs av Pernilla August, Torkel Petersson och Björn Gustafson.

Många skivor men lite pengar
– Men rik blir jag aldrig. Hur många skivor jag än är med på tjänar jag aldrig en spänn. Ibland har jag inte ens pengar till mat, klagar sångaren och det känns svårt att tro honom.
Han ser dock ganska tillfreds ut ändå. Och hälsar på en av sina många katter som försvinner iväg bland röran av videofilmer, tidningar och skivor som klättrar över golv, bord och hyllor i villan i Göteborg.