Biografi. Anna-Karin Palm, Jag vill sätta världen i rörelse, En biografi över Selma Lagerlöf, Albert Bonniers förlag 2019
Denna bok är inget annat än ett storverk. Anna-Karin Palm ger oss ett fullödigt porträtt av en av Sveriges allra största kulturpersonligheter både som författare och människa. Här blir den gängse bilden av Selma Lagerlöf som
sagotant kraftigt reviderad, eller ska man kanske säga kompletterad. För visst skrev Lagerlöf ett slags sagor och hon hade i allra högsta grad en förkärlek för det övernaturliga som till exempel i spökhistorien Herr Arnes penningar som också filmatiserats. Men det kanske är mer berättigat att se henne som en föregångare för det som vi i vår tid kallar ”magisk realism”. Det vill säga att under och bortom det till synes vardagliga återfinns en annan och dold verklighet som kan yttra sig i föraningar och plötsliga genombrott av det okända. Lagerlöf var också i hög grad intresserad av andliga frågor. Hon trodde på återfödelse och själens odödlighet och var fascinerad av indisk religion.
Flera av Lagerlöfs mest kända verk som hennes kanske allra främsta Jerusalem är dock helt och hållet realistiska, fotade i den landsbygdsmiljö som hon kände så väl genom sin egen uppväxt. Hon kom ju senare i livet, när hon gjort succé och fått både Nobelpriset i litteratur som första kvinna och likaså som första kvinna invalts i Svenska Akademien, att återköpa barndomshemmet herrgården Mårbacka.

Boken ger också ett stort utrymme åt Selma Lagerlöfs privatliv, inte minst hennes kärleksaffärer, då med andra kvinnor, i första hand författarkollegan Sophie Elkan och adjunkten Valborg Olander. Med Elkan gjorde hon många resor, gärna till Italien och senare ända till Jerusalem, vilket förstås var ett oerhört företag under denna tid och utan vilket boken med samma namn sannolikt aldrig kommit till stånd.
I boken lyfts också Lagerlöfs politiska engagemang fram. Hon var en tidig feminist som aktivt stödde kampen för kvinnlig rösträtt och hon var en övertygad pacifist. Hon var inte någon arbetarförfattare, men folklig var hon i högsta grad och framförallt oerhört läsvärd. Tack Anna-Karin Palm för att du lyft fram en av våra allra största.
Hans Falk