Fylla på Malmökrog blev dimmig film

Nr 6/2021

Vad händer när man ger upp? Frågan blev aktuell för regissören Maciej Kalymon när han själv fick ett avslag på finansiering av Svenska Filminstitutet. Han gick ner till den klassiska Malmökrogen Nobes för att ta sig en rejäl fylla. Bland andra som drabbats av tillvarons vassa kanter dök idén till In i dimman upp – en film om alla dem vars drömmar aldrig går i upp-fyllelse.
In i dimman hade världspremiär på Göteborgs Filmfestival och är nominerad till festivalens pris för bästa nordiska dokumentär men det är ingen renodlad dokumentär. Filmens smala budget har till stor del gått åt till alkohol för skådespelarna, mest amatörer. Många av scenerna är inspelade på krogar, en del av dem nu nedlagda. Där får vi se och följa människor som har krogen som vardagsrum, som sitter timme efter timme vid Jack Vegasmaskinerna. Vi får träffa en del av dem på deras arbetsplatser: äldreboende, mejeri, lastbil. I en fin, och mycket malmöitisk scen sitter två mejeriarbetare på taket till sin arbetsplats och har följande dialog:
– Jag har aldrig varit utomlands.
– Du har ju varit i Danmark!
– Ja, men det är ju som en dålig kusin.

Annars är det en film med ganska få repliker. Vi får se de ouppfyllda drömmarnas folk dricka, dansa, åka karusell eller bara gå igenom Malmös gator med en systembolagskasse i handen. Men vi får inte riktigt lära känna dem. När vi får det gnistrar det till. Som när lastbilschaffisen pratar i telefon med sin son.
Filmen målar upp en sorglig bild, fast det finns ljusglimtar. Speciellt idag, under corona, är det verkligen en dröm att få gå på klubb och dansa och dricka till långt in på natten. Men precis som vardagen är scenerna ofta långa, så långa att jag ibland kommer på mig själv med att snegla på klockan.

Efter filmen hittar jag en film på Youtube, från 2013, om hur In i dimman kom till. Den är regisserad av Henrik Möller och heter S:t Knutsgruppen träffar Maciej Kalymon. Vi får följa en del av inspelningen. Jag fastnar för scenen där Salle Ahlqvist raglar genom staden för att slutligen stupa på en gräsmatta. Under inspelningen fick filmarna ta om scenen flera gånger, det kom nämligen gång på gång fram personer som ville hjälpa honom upp, frågade om de skulle ringa ambulans och om han hade diabetes. In i dimman är en film som dokumenterar fallet, och klipper bort den hjälpande handen.
Henrik Johansson
Dokumentärfilm. In i dimman, Maciej Kalymon, 2021