Gripande bok om besökande katt

Nr 9/2017

Takashi Hira-ide, Gästkatten, översättare: Vibeke Emond, Brombergs 2017.
Det här är verkligen en bok för kattälskare men jag tror även att andra kan ha behållning av den. Det är en kortroman vilket innebär att det är en tunn liten bok på 141 sidor. Handlingen kretsar kring grannens katt Chibi som kommer på regelbundna besök till ett ungt barnlöst par som hyr ett litet hus i en förort till Tokyo.
Det är en gripande berättelse som lyfter fram små vardagshändelser. Vi får lära känna det unga parets strävanden genom deras kärlek till den lilla katten som kommer att spela en allt större roll i deras liv.
Chibi är en mycket speciell katt, säg den katt som inte är det. Lite typiskt är också att det unga paret försörjer sig som författare, en yrkesgrupp som genom tiderna har haft ett speciellt förhållande till katter.
Takashi Hiraide, som är född 1950, har skrivit flera prisbelönta diktsamlingar och romaner. Det här är hans första bok som översatts till svenska. Det poetiska språket som utmärker boken är lätt att ta till sig och de bilder som målas upp från ett lågmält japanskt vardagsliv dröjer sig kvar länge.