Författaren – och krönikören i mål&medel – Tony Samuelsson har fått fackföreningsrörelsens Ivar LO-pris 2005.

[Ur nummer: 03/2005] * Grattis! Hur känns det?
– Mycket bra och mycket hedrande. Det känns också roligt att fortsätta skriva efter att ha fått detta pris.
* Du har alltid mycket på gång. Vad håller du på med just nu?
– Om ett par månader är jag klar med en essäbok om bildning, klass och litteratur. Jag har verkat som kulturjournalist ett tag och denna bok bygger på både gammalt och nyskrivet. Den är också tänkt som en uppföljning på Ivar Los sista bok Till en författare. Den är bra men den behöver uppdateras.
* Vad har Ivar Lo-Johansson betytt för dig som författare?
– Han har varit både förebild och stötesten. Samtidigt som jag tycker att det han skrivit är bra så kan jag också reta upp mig på honom.
– Det är också det som gör att han fortfarande är så levande. Han har för mig också varit mycket av en vägvisare in i författarvärlden; hur det är att vara författare och hur han själv gått till väga när han skrivit sina romaner.
– Hans tro på litteraturens kraft har också påverkat mig ganska mycket samt han sätt att se på klassamhället.
* Prissumman är på 125 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?
– Åka jorden runt… Nej, skämt å sida ska jag plöja ner dem i nästa roman. Det kostar på att skriva så mesta delen kommer att gå till det.
Tony Samuelsson, född 1961, har sedan debuten 1989 givit ut både romaner, en novellsamling och flera ungdomsböcker. I höstas kom han ut med En grind av mörker, en roman som fått mycket fina recensioner.
Han har utöver detta även skrivit manus för TV och film samt kulturartiklar.
Ivar Lo-Johanssons personliga pris på 250 000 kronor gick i år till litteraturforskarna Anders Öhman och Magnus Nilsson, för verken De förskingrade respektive Den moderne Ivar Lo-Johansson.