HISTORIA. Björn Elmbrant, Innan mörkret faller – ska 30-talet hinna i kapp? Atlas 2015.

Titeln på denna bok är ödesmättad och det inte utan goda skäl. I Europa i dag ser vi hur arbetslösheten bitit sig fast, hur högerextremismen skördar framgångar, hur klyftorna ökar och hur politikerna står handfallna.

Men Elmbrant poängterar att ingenting är ödesbundet främst genom att jämföra mellankrigstiden i Tyskland och Sverige, särskilt efter den stora börskraschen 1929. I bägge länderna skenade arbetslösheten och båda hade starka och välorganiserade socialdemokratiska partier. Skillnaden var att i Sverige lyckades den socialdemokratiska regeringen göra någonting åt eländet genom en expansiv finanspolitik, medan broderpartiet i Tyskland passivt iakttog händelseförloppet i väntan på att kapitalismen skulle falla sönder av sina inre motsättningar. I dag är det de liberala ekonomerna som pläderar för att vi ska svälta oss igenom krisen genom åtstramningar, vilket bäddar för högerextrema krafter.

Elmbrant har skrivit en viktig bok. Kanske inte är helt lättläst. Men det är sannerligen värt besväret att ta sig igenom den.

Hans Falk