Britney Spears, Jennifer Lopez och Ricky Martin. Massor av stor-stjärnor har valt att samarbeta med Murlyn. Den svenska hitlåts-fabriken som få ändå känner till.

[Ur nummer: 06/2004] Tavlor, tjocka mattor och kakelugnar. Den gula gamla träkåken utanför Stockholm är hemtrevligt inredd och sjuder av aktivitet. Men det är ändå svårt att förstå att det är hit som superstjärnorna vallfärdar. På Murlyn finns fem producent- och låtskrivarpar som arbetar i sex olika studior.
-Vi sköter allt för dem och det är vi som ska placera låtarna, se till att de säljs och ordna så att det kommer pengar, säger Pelle Lidell som är vd för förlaget Murlyn Songs.
Hans kontor är belamrat med guld- och platinaskivor för artister som Sophie Ellis-Bextor och Dannii Minogue. Telefonen ringer ofta. Under en rundvandring i huset tittar vi in i några studior med väldiga mixerbord och märker att all utrustning är av toppklass.

Siktet inställt på världen
– Vi försöker blanda old school-instrument och livegrejor med riktigt moderna cutting edge-ljud. På Britney Spears singel Toxic finns det till exempel liveinspelade stråkar.
När Murlyn startades under 1998 var det i betydligt mindre skala. Men redan från början ställde skivbolagskillen Christian Wåhlberg och låtskrivaren Anders Bagge siktet på den internationella marknaden och knöt till sig förmågor som de trodde på.
Snart hade de skapat låtar som placerade sig på topplistorna i USA och England, pengarna började rulla in och Murlyns rykte stärktes. I dag ägs bolaget av Wåhlberg, Bagge och Lidell som arbetar med de flesta internationella jätteskivbolagen. Trion har tillgång till fler studior än dem i huset och samarbetar också med externa producent- och låtskrivarteam. Men man jobbar sällan med annat än utländska artister.

Svenska bolag betalar sämre
– Problemet är att svenska skivbolag sätter en nolla mindre på räkningen. De vill ha samma kvalitet som en internationell artist men har inte råd att betala. Vi kan inte jobba gratis, fastslår Pelle Lidell och pratar om den allt tuffare marknaden och slänger sig in på kontoret för att kolla sina mejl och gräva fram ett gammalt kontrakt som måste ses över.
Det är inte konstigt att han har mycket att göra. Just nu arbetar Murlyn med giganter som Janet Jackson och Jennifer Lopez.