Netflixserien Vi. handlar om en massaker i den lilla mexikanska staden Allende. Människorna som bor där blir offer för narkotikakartellen Los Zetas hämnd, deras kriminella organisation har blivit infiltrerad
av den amerikanska narkotikapolisen Dea.
Serien är i sex delar och jag fastnade inte riktigt förrän någonstans i mitten. Men då tog det verkligen fart och det sista, längre, avsnitt var briljant i all sin brutalitet, skriver Mål & Medels recensent.
Vi. utspelar sig i mars 2011. Den lilla staden ligger i norra Mexiko, bara 55 kilometer från Texas i USA, vilket också är något av en förbannelse. Närheten till USA gör nämligen staden till en utmärkt bas för de kriminella organisationer som handlar med människor, narkotika och vapen.
I Vi., eller Somos som den heter på spanska, är det kollektivet och människorna som bor på platsen som är huvudpersonerna. Till skillnad från de flesta andra serier och filmer är det varken kartellens ledning eller poliserna som är i fokus, utan mångas liv. En familj som äger en ranch, kidnappade kvinnor intvingade i prostitution, ungdomar som spelar amerikansk fotboll, kvinnan som säljer snabbmat. Det är ett effektivt grepp för att lyfta fram de människor som annars ofta blir statister eller namnlösa offer i berättelser om knarkkriget. Dock gör mängden karaktärer det är svårt att komma dem nära, svårt att förstå deras motiv och inbördes relationer.

För att handla om en massaker är det en serie med långsamt tempo och lite blod. Mycket av våldet ses på avstånd eller antyds. Snarare än att följa action i realtid är det en uppbyggnad vi får se. Det handlar mer om hur ett samhälle ser ut där en massaker är möjlig. Ibland pratas det om orter och förorter i Sverige som ”laglöst land”, och visst har vi våld här också. Men Allende är en plats där en förrymd sexslav infångas av polisen och återlämnas till sina fångvaktare, ett land där operatörerna på larmcentralen får samtal efter samtal men inte kan skicka någon hjälp. Det kan först tyckas vara en plats där kartellen Los Zetas är ”mäktig”, men det är snarare så att de faktiskt har makten.

Vi. är en fiktiv berättelse, skapad av Oscarnomi-nerade James Schamus, men den lutar sig tungt på Pulitzervinnarens Ginger Thompsons reportage om händelserna i Allende. Reportaget kan läsas på ProPublicas hemsida och baseras på hundratals vittnesmål från anhöriga, agenter, kriminella och överlevare.
En anledning till att Vi. är så drabbande är att våldet framstår som så slumpartat och meningslöst. Det är ett ganska tveksamt grepp. När jag läser Thompsons reportage förstår jag nämligen bättre varför kartellen agerade som de gjorde. Det är viktigt, för även om de är oerhört våldsamma så är de i första hand affärsmän, inte mördare. Och på sätt och vis är det ännu mer skrämmande.
Henrik Johansson
STREAMAD TV-serie.Vi. Netflix 2021, producent: James Schamus, manus: Monika Revilla och Fernanda Melchor.