Boktitel:Konstnärer i samtal

Text av Lo Caidahl
Foto av Johan Hedenström
Utgiven av Västra Götalandsregionen 2004

[Ur nummer: 02/2005] Det här är en konstbok utöver det vanliga. Här skildras samtidskonst på ett nytt sätt. Ett 20-tal konstnärer från Västra Götaland berättar om sin verksamhet och sina tankar kring konsten. Vi får veta vad som upptar dessa män och kvinnor. Vi får veta vad som får dem att välja konstnärskapet trots usla ekonomiska villkor och begränsade visningsmöjligheter. Det är en intressant och spännande läsning som författaren Lo Caidahl bjuder på.
Men konstnärerna skildras inte bara i text utan också i bild. Fotografen Johan Hedenström porträtterar dem med stor känslighet och inlevelse. Han är ingen ny bekantskap för mål&medels läsare. Han medverkar med jämna mellanrum i tidningen. 2003 fick han Facksams pris för bästa bild av konservarbetarna på Abba i Kungshamn.
Det uttalade syftet med boken är att genom ord och bild ge en fördjupad förståelse för den konst som görs idag. En sådan förståelse får man verkligen och det för alla typer av konstnärliga uttryck. Dessutom blir man som läsare inspirerad och glad av att möta alla dessa påhittiga människor. Det känns bra att veta att de finns och kan ge uttryck för andra värderingar än dem som vi dagligen konfronteras med i den kommersiella världen.
Se vidare www.vgregion.se