Deckare. Sonen, Jo Nesbø, Översättning: Per Olaisen, Piratförlaget 2014,  på Pocketförlaget i juli 2015.
Som professionell syndabock har Sonny Lofthus, 30, suttit inne i tolv år för mord som han inte har begått i utbyte mot fritt heroin. Bakom arrangemanget ligger ett komplicerat upplägg med förgreningar till såväl högt som lågt i det norska samhället. Sonnys karriär som narkoman och fängelsekund började när hans pappa, som var polis, tog livet av sig. I ett efterlämnat brev bekände pappan att han varit informatör åt organiserad brottslighet. Skammen blir för stor för Sonny.
När han en dag anar att han blivit lurad ändras förutsättningarna snabbt: Sonny Lofthus förvandlas till en iskall hämnare som ger sig ut på en grym mordturné.
Författaren har den här gången lämnat sin hjälte Harry Hole – som med över 25 miljoner sålda böcker gjort Nesbø till en av världens riktiga storsäljare inom genren – hemma. Men bokens förtjänster och brister är ungefär desamma som i serien om Harry Hole. Nesbø är duktig på det han gör: fantasifulla intriger, hårdkokt spänning. Karaktärerna är dock ofta rätt fyrkantiga och många gånger blir det lite för pratigt.