Kanikosen, Takiji Kobayashi, roman 1928, film 2009.
Våren 2008: i en japansk bokhandel slår den inköpsansvariga upp en bok, Kanikosen – ”krabbfartyget”, en arbetarroman från 1929, skriven av Takiji Kobayashi (1903-1933). Hon chockeras över hur boken talar till henne, hur villkoren för bokens arbetare liknar dem hon själv upplevt under sina år som osäkert anställd. Hon beställer 150 exemplar och skyltar den i butiken. Hon är en liten kugge i en osannolik boom. Ett vanligt år har boken sålts i 5 000 ex, ändå skapligt för en äldre roman, men 2008 säljs den i en halv miljon. Och förmodligen ännu fler som seriealbum. Många känner igen sig. Året efter kommer filmen. Jag hittade den på youtube med engelska undertexter (sök på Kanikosen english eller följ länken nedan).
På ett ispinat japanskt fartyg i havet nära Sovjetunionen fångar, kokar och konserverar man krabbor. Det är en flytande fabrik. Samtidigt blir fartyget en symbol för samhället. De längst ner kan inte komma undan och exploateras hänsynslöst av en sadistisk förman för att ägarna ska bli rika. De arbetar tills de kollapsar. De drömmer sig bort. När fisket sinar ger sig fartyget in på sovjetiskt vatten eskorterad av den kejserliga flottan. På fartyget blir arbetarnas liv allt mer outhärdligt vilket till slut leder till en konfrontation mellan dem och ledningen. Där Kobayashis roman är realistisk så har regissören kontrat upp bokens mörka skildring med mer absurd humor. Vilket inte alltid är lyckat. Mitt i misären blinkar filmskaparen åt Monty Pythons sketch om de som tävlar om vem som har det värst.

Den japanska arbetarlitteraturen skapades i samklang med arbetarrörelsen, och utspelar sig ofta på partimöten och i fackföreningar. Och den krossades samtidigt som arbetarrörelsen. Det aggressiva kejserliga Japan förberedde sig för krig och hade ingen plats för dissidenter. I boken och filmen glider flottan bredvid fartygsfabriken som ett hot, i verkliga livet dog Takiji Kobayashi vid 29 års ålder, torterad till döds av polisen. Nu har hans mest berömda historia fått vingar. Med romanen ville Kobayashi inte bara visa att arbetarklassen är exploaterad, utan hur, varför och vad vi måste göra åt det. Något som tilltalar hundratusentals nya japaner i den ekonomiska krisens spår.
Henrik Johansson
Se hela filmen med engelsk text på youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=zzyFZcPFRZ4
Romanen finns ännu ej översatt på svenska men går att köpa på engelska hos ledande nätbokhandlar under titeln The Crab Cannery Ship (University of Hawaii) och på norska under namnet Krabbeskippet (Bokvännen).