Sjömän II Fotografier av Stefan F Lindberg med texter av Ove Allansson, Lennart Johnsson och Anders Lindström (Breakwater Publishing, 2013)

Att skildra arbetsplatsen är kärnan i den fackliga journalistiken. Genren hade en av sina höjdpunkter under det politiska 70-talet då arbetsplatsen sågs som en arena för förändring av människorna och samhället. Det ställdes krav på mer innehåll i jobben, bättre arbetsmiljö och en ny gemenskap för att klara livets svåra skeden.
Då fanns hopp om att arbetsplatsen skulle bli en språngbräda mot den nya gemenskapen. I över hundra år hade den varit arbetsgivarens privata egendom och det gällde att i bild och text tydliggöra att utan människorna som varje dag arbetar så är den faktiskt ingenting. Arbetsplatsen är vad vi gör den till.
Stefan F Lindberg hör utan tvekan till de stora skildrarna av arbetsplatsen som i hans fall är båtarna. Under tre år har han rest med tjugo svenskägda eller svenskkontrollerade fartyg under olika flagg och på olika trader. I boken syns sjömän med ursprung i olika länder och kulturer, det är bilder i starka färger från livet ombord, skratten och ensamheten känns in på kroppen liksom saknaden av familjen därhemma.
Sjömän II är en fortsättning på den första boken Sjömän som skildrade sjömansyrket från 1900-talets början fram till början av 1980-talet. Det var för 30 år sedan. Den boken gjordes ihop med arbetarförfattaren Ove Allansson som också bidrar med en novell i den nya boken. Därtill kommer texter av Anders Lindström, tidigare ordförande i Sjöfolksförbundet, och Lennart Johnsson, facklig journalist som fick Seko sjöfolks kulturpris i år.
Sammantaget blir det ett lysande betyg över en fotobok som dessutom också är ett mycket vackert bokbinderihantverk.
För den som vill ha ett smakprov på vad Stefan F Lindberg och Lennart Johnsson kan åstadkomma räcker det att gå till förra numret (Mål & Medel nummer 4/2014) för att se hur de i ett reportage skildrar arbetare på en Coca Cola-fabrik på Filippinerna efter tyfonen.