Petteri Nouttimäki, Förvänta dig det värsta. En hejdlös skröna om familjen Altos liv och leverne, Alfabeta 2015.
Känns författarnamnet igen? Ja, det är ju densamme som skriver serien i Mål & Medel och härmed gör han sin romandebut. Det går att sortera in hans berättelse i samma burleska genre som succéförfattarna Mikael Niemi (”Populärmusik från Vittula”), Jonas Jonasson (”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”) och Arto Paasilinna (till exempel ”Harens år” och ”Kollektivt självmord”). Särskilt tycks den sistnämnde vara den som har inspirerat Nouttimäki mest. Det är alltså en hejdlös berättelse vi får oss till livs och som totalt osentimentalt och med gott humör låter oss ta del av familjen Altos ofta osannolika med- och‚ oftare, motgångar.

Fadern, Matti, som med hustru och tre barn flyttar till Sverige på 1950-talet lyckas bygga upp ett blomstrande företag och när han inser att hans tid är utmätt på grund av obotlig cancer ger han sina tre barn 100 000 kronor vardera för att se vem som investerar sina pengar bäst och därmed är den mest lämpade att ta över affärsrörelsen. Det behöver knappast sägas att de alla, Raimo, Elina och Antti, var och en på sitt tafatta sätt gravt misslyckas.
Så småningom dyker också en femte familjemedlem upp, Raimos tvillingbror Risto, högst oväntat från Polen, alla har nämligen trott att han i unga år hade omkommit i en sprängolycka.
Denne visar på en förbluffande duglighet i faderns ögon med sina minst sagt handfasta affärsmetoder och Matti tror för en stund att han hittat sin arvtagare. Så blir det nu inte, men det hela löser sig i alla fall till det bästa och då på ett högst oväntat sätt och Matti kan nöjd dra sin sista suck.

Någon stor litteratur är detta inte. Den är skriven med ett enda syfte, nämligen att roa och även om vissa episoder och formuleringar kan kännas väl skruvade, har författaren lyckats med sitt uppsåt. Därmed har boken alla förutsättningar att nå en stor och bred publik.
Hans Falk