Den är människans bästa vän. Hunden? Nej, bruksbilen förstås. Den som gått och gått och aldrig svikit, varit praktisk och inte kostat skjortan.
Ett vardagsfordon som alltid har legat oss varmt om hjärtat.
Inget ont om entusiastbilar. Tvärtom. De kan vara hur charmiga och personliga som helst. Men det är nästan aldrig de som har fungerat som praktiska slitvargar och rullat dag ut och dag in – tagit oss till jobbet året runt, fraktat ungarna till dagis eller transporterat familjen till fjällen.
– En bruksbil är en ganska vanlig bil för gemene man. Den är beprövad och pålitlig, billig att hålla liv i med gott om reservdelar att köpa. Som en gammal Volvo eller Saab, konstaterar Jonas Borglund, expert på begagnade bilar hos Teknikens värld samt Klassiska bilar.

Bruksbilen ska kort sagt kosta ganska lite att äga och vara hyfsat bekväm att färdas i. Den ska ständigt ställa upp och inte krångla. Gärna vara säker och leverera i många långa år.
– Själv har jag haft ett antal bilar som kostat mellan 5 000 och 10 000 kronor. Och varit tacksam över att de har funkat. Om något vitalt går sönder, som växellådan, skrotar man bilen och köper en annan, fortsätter Jonas som mekat ganska mycket själv.
Men det vill de flesta bruksbilägare gärna slippa. De föredrar ett fordon som kostar lite mer och rullar utan problem.
– En bra bil är en som inte går sönder. Genom historien har klassiska bruksbilar varit Folkabubblan, Volvo PV och Opel Rekord. Bland de nya finns Skoda och Seat, billighetsmärken från Volkswagen. Franska bilar brukar däremot inte vara några bra bruksfordon, fortsätter Jonas Borglund.

Det senare verifieras av siffror från Bilprovningen. Där kontrollbesiktigas drygt 1,5 miljoner personbilar varje år och i statistiken hamnar tillverkare som Renault, Peugeot och Citroën i bottenskiktet. Liksom Daewoo, Alfa Romeo och Fiat dras de med många modellrelaterade fel – till skillnad från japanska märken som Toyota, Subaru och Honda vilka placerar sig högt. Saab och Volvo hamnar ungefär i mitten.
Bruksbilen är ett älskat vardagsfordon. En praktisk slitvarg som kanske inte är fräckast på vägen, men som alltid har haft en plats i våra hjärtan.