Maria Hamberg har erfarenheter från dagens industriarbete, hon kan arbetarnas villkor, vet hur kroppen känns efter hårda arbetsdagar och har gett röst åt många som sliter i vardagen. Med sina fyra böcker har hon blivit en av våra nya arbetarförfattare, och belönats med fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.
Det var några år sen hennes belönade roman kom. Efter svåra år är hon nu tillbaka med ”Till min allra bästa vän”, en roman om livslång vänskap som även förklarar varför hon tvingats till det som kallas ”tysta år”. Grunden för hennes författarskap, solidariteten och arbetarklassens villkor, är orubblig, men hennes register har vidgats betydligt. Det är inte arbetslivets villkor utan samhörigheten, gemenskapen människor emellan, oavsett vilka de är, var de kommer ifrån eller villkoren de lever under som är romanens fundament. Kort sagt, vänskap.
Romanen skildrar en ung norrlandsflicka som i tidigt sjuttiotal ger sig av för att arbeta som au-pair i London. Mötet med storstadens klassamhälle ger törnar som visar var hon hör hemma. Erfarenheter från året då flickan får brutala besked om var hon kommer ifrån formar henne, ger en stabil grund att stå på samtidigt som de visar hur en livslång vänskap uppstår och bevaras, även om villkoren skiljer sig åt vartefter åren går.

Normalt har jag inga problem när en författare skiftar tidsperspektiv men blev aningen fundersam innan rubriken ”Från sjuksängen” återkom. En kärnpunkt från de tysta åren som Hamberg då och då vänder tillbaka till. Läst på så sätt blir romanen fylld av tillbakablickar från ett liv där vänskap som grundats i unga år förblir, vad än livet har i beredskap. I romanens slutord får vänskap bli något som består, berikar och aldrig förtärs. Den som känt uppriktig vänskap vet att hon har rätt.
Hamberg visar att hon blivit en betydande samtidsskildrare. Litterärt sett är det hennes främsta roman, personporträtten imponerar, berättandet har fått större vingbredd sen hon släppt arbetslivet. Det mest väsentliga är att hon litar på att berättelsen och gestaltningen bär av egen kraft. Hon behöver inte visa var hon hör hemma, läsaren känner var hon står, vet vem hon är och att hon har något att berätta.
Håkan Boström

Maria Hamberg, Till min allra bästa vän, Ordfronts förlag 2017.