PÅ SPANING Victor Estby

Nr 12/2020

Arbetarteater visar Skattkammarön på Youtube
Sveriges Arbetarteaterförbund består av kulturföreningar från Malmö i söder till Örnsköldsvik i norr. Vad som framför allt förenar är delandet av arbetarrörelsens värderingar – att arbeta för allas lika värde och möjligheter oavsett grundförutsättningar.
Under pandemin har teaterföreställningarna, som hos så många andra av landets teatrar, ställts in. Men i den proportionerligt absolut största arbetarteaterorten, Gävle, med hela sju teaterkulturföreningar, har pandemin inte stoppat 32 år gamla Arbetarteater Pegasus.
Där håller barngrupperna igång, med restriktioner, och vuxengruppen har använt sin Youtubekanal att där i oktober ha premiär för familjeföreställningen Skattkammarön, baserad på Robert Louis Stevensons ökända (!) roman, men uppdaterad via manus av Nicolina Palmcrantz och Emilia Jerlardtz. Så att huvudpersonen Jim Hawkins blir Jane Hawkins, som har tre mammor, Doktor Livesey är kvinna, liksom Long John Silver, som här blir Joan Silver.
Piraten Billy Bones varvar den klassiska sjömansvisan Femton gastar på död mans kista med punkbandet KSMB:s nästan lika klassiska En slemmig torsk. En uppfriskande amatörteaterhändelse.