PÅ SPANING Victor Estby

Nr 3/2021

Konstnärskollektiv måste söka nya vägar
för att leva vidare

Ett högklassigt konstnärskollektiv med konstsmedjor, utställningshallar, galleri, konstbutik, bageri och kaféer på White guide-nivå i en gammal pappersfabrik i skogen? Visst låter det mer som en fantasi och något som på sin höjd pappersfabriksarbetarna en gång kunde drömma om? Men i dalsländska Fengersfors har det gamla bruket senaste decennierna blivit ett av landskapets mest kreativt bubblande besöksmål.
Det är Åmåls största turistattraktion, med 30 000 besökare om året, nästan tre gånger så många som bor i kommunen.
Not Quite består av ett drygt sextiotal konstnärsmedlemmar – skulptörer, konstsmeder, fotografer och andra hantverkskonstnärer. De flesta boende i Fengersfors och många har hittat hit efter att ha gått på konst- och designhögskoleutbildningen på Stenebyskolan i intilliggande Dals Långed.
Nu håller ”papegojan i granskogen”, ”silvertråden i kraftpappret” på att komma fram till hur den gamla fabriken och dess område ska kunna tas över från nuvarande ägare, så att kulturcentrumet i skogen ska kunna leva vidare och utvecklas ännu mer. För att åstadkomma ekonomiska förutsättningar har man bland annat skapat ett tiotusendelarspussel, där den som vill kan skaffa sig en egen liten bit av det gamla pappersbruket och därmed bli en del av dess framtid.