PÅ SPANING Victor Estby

Nr 9/2021

Medan pandemin får oss att kippa efter kultur utan skärmar emellan och de flesta stora evenemang ställts in eller skjutits fram har Region Västmanland och Norbergs kommun under några julidagar öppnat ett fönster för litterära möten genom den nya litteraturfestivalen Sommarbok i Bergslagen. Det klingar såväl Tove Janssonskt som Eva Dahlgrenskt och det är som att vi som är där – fastboende Bergslagsbor, mer tillfälliga sommarditon och hitresta läsare och litteratörer – knappt minns hur det var: Författare och läsare som möts på riktigt.
Vi minns mångsidiga lokala världsförfattaren Lars Gustafsson med hjälp av bland andra mycket Norbergsbekanta Värmlandspoeten Bengt Berg och roas av prisade yngre kollegan och Ivar Lo-pris-tagaren Sven Olov Karlsson.
Vi fängslas av en annan Ivar Lo-pristagare, hyllade, folkkära Karin Smirnoff och rycks med av Frida Hyvönens sång och toner. Allt under den västmanländska, ljusa himlen, luftigt och smittsäkert. Med ansvarsfullt avstånd och ändå så nära igen.
– Sommarbok i Bergslagen överträffade våra förväntningar, säger Helena Öberg Carlsson, litterär regionutvecklare och en av arrangörerna. Under tre dagar hade vi sjutton programpunkter och 65 personer engagerade på och runt scenen. Och platsen, en bortglömd park intill ICA:s parkering, fick liv. Det var roligt att se förbipasserande stanna upp och lyssna. Vi hoppas
festivalen ska bli årligen åter-kommande och har redan börjat planera för nästa sommar.