På spaning Victor Estby

Nr 12/2021

Göteborg blir litteraturstad

Göteborg är först i Sverige med att ha utsetts till litteraturstad av Unesco. Det ger direktkanaler tvärs över jorden till forskning, internationella författarskap och kreativa möjligheter. 

Att Göteborg med sin kokande litterära kraft, Bokmässan, Göteborgs Litteraturhus, Göteborgs Romanfestival, landets mest kultursats-ande region och alltfler spännande författarskap och Augustvinnare på löpande band når denna nivå, kan knappast komma som en överraskning för litterärt insatta. 

Symptomatiskt är att de flesta pigga, nya bokhandlarna etablerar sig här. En av de mest trivsamma och intagande ligger vid en av Göteborgs mest ickecharmiga gator, Torggatan som en gång band samman Hisingsbron med Gustaf Adolfs torg och kantades av ölcaféer och fabriker. 

Idag härskar bilarna här och tränger in promenerande mot hus-
väggarna. Men bokhandeln och antikvariatet Mare Litteratur får besökarna att utmana bilarna. 

Bokhandeln startades av ett gäng vänner och litteraturvetare i våras, mitt under pandemin. Här kan man andas en stund i en röd fåtölj under ett porträtt av Hjalmar Branting och syresättas av lokala litterära stjärnskott som succéförläggaren och författardebutanten Anders Teglunds omtalade Cykelbudet eller poetiska mångsysslaren Louise Halvardssons Kramabstinens. 

Viktor Estby