PÅ SPANING Victor Estby

Nr 3/2022

Viktig påminnelse på Göteborgs filmfestival

Årets upplaga av Göteborg Film Festival har haft en kraftfull och spännande representation av filmer med queer-teman. Med så olika angreppssätt som Pridetågsassocierande svenska high school-erotiska Magisterlekarna till banbrytande och historiskt reviderande österrikiska mästerverket Den stora friheten. 

Den senare visar obarmhärtigt hur den monstruösa verkligheten och samhällets hänsynslöshet mot homosexuella fortsatte även efter andra världskriget. När andra fångar blev fria spärrades homosexuella in i ett nytt fängelse och hamnade åter allra längst ner i hierarkin bland de frihetsberövade. 

Den stora friheten är Österrikes Oscarsbidrag. En fruktansvärt stark skildring av en av vår världshistorias allra mest orättvisa inskränkningar av att vara människa –  att inte få vara den man är, att inte få älska den man vill och att vara mest utsatt av alla utsatta. 

En viktig påminnelse om att det här inte bara är historia för många, utan en påtaglig verklighet även idag för en alltför stor del av befolkningen på vår jord.