PÅ SPANING Victor Estby

Nr 5/2022

”Folk läser för lite”

  Författarförbundet bjöd i april på en ambitiös dag för att lyfta litteraturen. Den gick av stapeln på Intiman i Stockholm. En viktig programpunkt var att rikta fokus på den minskande läsningen. Från scenen luftades åsikter om att ljudböcker och lättlästa böcker inte gett resultat. Att läsa med öronen räknas inte, bara med ögonen. Och att de som inte läser måste lyfta sig själva i håret, nu är det slut med sänkta trösklar för de oinvigda. 

Därefter lyssnade jag på podden Kejsaren är naken, med långtradarchauffören och författaren David Ericsson som gäst. Han menar: ”Folk läser för lite. Och då tänker jag inte jävla idioter, utan vad gör jag för fel som författare? Och då tänker jag att jag vill ha korta avsnitt och jag har ju nytta av att jag har ett annat liv. Jag kör mina lastbilar och skriver inget förrän jag verkligen har något att säga.” Han beskriver även ljudböckerna som ett universitet under de långa arbetspassen i lastbilen.

I slutet av Författarförbundsdagen berättade Göran Greider om att han brukar lyssna på Ring P1 för att få höra svenska folkets tankar, inte bara de privilegierades. ”Man borde koppla ihop Ring P1 med Dagens Eko”, anser han och det är som att dörrar och fönster står vidöppna.