PÅ SPANING Victor Estby

Nr 5/2020

Lågmälda motståndstoner från Göteborg
Anders Teglund är inte bara förläggare på framgångsrika alternativa bokförlaget Teg Publishing, med Augustvinnaren Osebol och Thåströms Texter. Han är inte bara del i den för svenska litteraturens utveckling så viktiga kretsarna i Norrland – med Littfest, tidskriften Provins och Bokcafé Pilgatan. Och i Göteborg, med Göteborgs Litteraturhus, som delar hus med tidskriften Ord & Bild och Förlagshuset (där Teg Publishing också har kontor) och Bokmässan.
Teglund har också gjort hemma hos-konsertturnéer hos dem som behållit sina akustiska pianon. Konserterna har getts ut på skiva. Turnéerna har gjorts med tåg och akustiska pianon drar ju ingen ström.
Klimatanpassad, stilla protest mot överkonsumtionen. Att vår kultur ofta kräver stora konserthus och evenemangsstråk. I juni 2019 sa han i en intervju: ”Det vi och klimatet behöver just nu är snarare att vi lägger vår tid på att umgås med vänner i grannskapet. I framtiden måste vi bli bättre på att stanna hemma.”
I Coronakrisen bjöd han 15 april på en timmes livestreamad skymningskonsert i Göteborgs Litteraturhus. I skrivande stund har 4600 personer upplevt hans vackra, lågmälda motståndstoner i solnedgångens Göteborg.