PÅ SPANING Victor Estby

Nr 7-8/2020

Ett lärorikt spel om Ådalen

Vill du besöka vackra Ådalen, testa dina kunskaper om arbetarrörelsehistoria, häxprocesser och den svenska skogsindustrin och vinna en bok? Då är Spelen om Ådalen och dess resor i tid och rum något för dig. I Torsåker brändes 71 personer, mest kvinnor, på bål under häxhysterin på 1600-talet.

I Spelet om häxprocesserna följer du en nästan tre mil lång rutt i spåren på historien och svarar på sex frågor på plats. Lika många frågor svarar du på i de övriga spelen.

I Spelet om Sandslån promenerar du kring på sin tid världens största timmerskilje, som var med om att göra fattiga bondelandet Sverige till ett av världens rikaste industriländer.

I Spelet om Ådalen färdas du en dryg mil, demonstranternas väg 1931 från Öd i Kramfors till Lunde, där tåget möttes av militär som sköt ihjäl fem personer. Sista stoppet i det spelet är Gudmundra kyrkogård, där fyra av offren är begravda.

I boken du kan vinna, Berättelser från Ådalen, skildrar lokala författare – bland dem Maria Hamberg som medverkar i Mål & Medel –Ådalens historia genom fiktiva personers upplevelser.

Mer information om spelen: https://resoritidochrum.se/