På visfestival med arbetarrörelsen

Nr 11/2019

När Malin Stjärnskog satte sig i bilen för att inleda husvagnssemestern med sin syster visste hon vad som väntade under fredagskvällen: en visfestival i arbetarrörelsens anda på natursköna Backagården utanför skånska Höör. Men lördagen skulle bli en total överraskning.
Medan den första dagen var en mer traditionell konsert, bröt den andra dagen upp gränserna mellan artist och åskådare och mellan individuellt och gemensamt skapande. Artisterna, det vill säga, Kristian ”von” Svensson, Loke Nyberg, Mats Källblad och Stina Künstlicher lottades nämligen ut till publiken som fick skriva låtar tillsammans med dem.
– Att få äran att arbeta med Loke, som är grymt duktig, var helt fantastiskt!, säger Malin Stjärnskog. Vi fick en del av förmiddagen på oss att skriva text till någon känd melodi. Vi skulle först ha valt att skriva en text till Vem kan segla, men vi ändrade oss och bytte till Pärleporten.

Skrivandet gick bra: Malin skriver gärna låttexter och kåserier hemma och har inget emot att sjunga, även om en långvarig förkylning gjorde att Loke fick stå för det mesta av sånginsatsen. Efter lunch fick alla uppträda med sina bidrag, de bedömdes av åskådare samt övriga deltagare. Samarbetet med Loke gav gott resultat – bidraget fick högsta poäng i ”melodifestivalen”.
Ett litet smakprov som ska sjungas till melodin av Pärleporten:
Hyresvärden har stängt porten
Jag får inte komma in
Jag får leva uti lorten
Tills jag trillar utav pinn
Än finns lite allmännytta
Men den marknaden är smal
Vill du inte tvingas flytta
Kräves kraftfullt kapital

– Vi lät oss inspireras av Joe Hill, säger initiativtagaren Kristian ”von” Svensson.
Den svenskfödde vissångaren Joe Hill föddes för 140 år sedan och gjorde stor succé i USA med sina kampsånger. Han lånade välkända melodier, främst från religiösa sånger, och satte egen text till: det blev låtar med en humoristisk udd mot företagsledare och strejkbrytare och de spreds i arbetarrörelsen genom röda sångböcker. Han startade en vistradition som har burits vidare av bland andra Woody Guthrie och Bob Dylan. I Backagården jobbade man på ett liknande sätt. Man använde sig av kända förlagor som När vi gräver guld i USA och Du gamla, du fria.
Tanken med att utgå från kända melodier var att låtarna skulle vara lätta att lära och fatta, men det finns även en kollektiv tanke: Till skillnad från dagens texter så utgår inte Joe Hills låtar från den egna konstnärssjälen och hans egna känslor, de var mer kollektiva och skapades i och framfördes i gemenskap.
Efter segern åkte Malin och hennes syster vidare på sin husvagnsturné i en vecka till, nu med en positiv upplevelse i bagaget. Arrangemanget ordnades av LO Skåne och ABF Skåne med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond och det var genom sitt fackliga engagemang som Malins syster hade fått information om festivalen.
– Jag kommer att åka nästa år också, säger Malin.
Henrik Johansson