För hundra år sedan var Ester Blenda Nordström Sveriges kanske berömdaste journalist. Hon var känd för orädda reportage som tidigare inte setts i riket: undercover som piga, som tredjeklasspassagerare över Atlanten eller som upptäcksresande i Sibirien. I dag hade hon varit totalt bortglömd om det inte var för Fatima Bremmers Augustvinnande biografi Ett jävla solsken.
Titeln kommer från ett smeknamn Nordström fick av familjen och som sammanfattar henne bra: ett jävla solsken. En frisk orkanvind. Hon som slänger en bricka med fyllda champagneglas i golvet när hon inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

Bremmer har läst åtskilliga brev och artiklar för att komma sitt objekt nära, och det gör hon. Men källorna är från en tid då allt inte kan nämnas. Genom att pussla växer en bild av en förtigd homosexualitet fram, där vännen Carin troligen är livskamraten Carin. De följs åt på resorna, Carin bak på Ester Blendas motorcykel under vådliga färder, halvvägs över Anderna och tillbaka.
Det finns ett mörkt drag hos Nordström som fördjupas med åren. Det är en sak att festa som ung, lovande journalist, men den ständiga uppmärksamhet, och jakt på densamma, driver henne genom åren, från fest till fest. Hon dras till sällskapslivet men lämnar det snart, utan saknad, för längre återhämtning i naturen. Viddernas ensamhet eller krogliv. Det finns inget mellanläge.
Som läsare funderar jag på hur hennes självdestruktivitet samtidigt hänger ihop med hennes framgång. Hon jobbar hårt och intensivt, är fantastiskt rolig att vara med, men elden tar ut sin rätt. Knappt femtio år gammal sitter hon på sjukhus, på väg att omyndigförklara sig själv, och hon skriver till familjen att ”Jag brände mitt ljus från bägge håll” och att ingen ånger finns. Broderns sorgliga svar visar att det inte bara är hon som får bära bördan.

Ester Blenda Nordström skrev också barnböcker. Astrid Lindgren lät sig inspireras och skapade Pippi. Likt Pippi bröt Nordström ny mark, raserade gränser för vad kvinnor och flickor kunde göra. Det är stort. Ändå läser jag boken med en känsla av vemod, inte bara för Nordströms eget öde, utan också för att det var en värld, och fortfarande är, där en journalist måste skriva pigornas och tredjeklasspassagerarnas historia istället för att någon lyssnar när de själva skriver.
Henrik Johansson
Ett jävla solsken, En biografi om Ester Blenda Nordström. Fatima Bremmer, Bokförlaget Forum 2017.