Sevärd miniserie om korrupta poliser

Nr 7-8/2022

Serie. We Own This City, 2021, regi Reinaldo Marcus Green, manus David Simon och George Pelecanos.

En förutsättning för att polisens utredningsarbete ska fungera är att medborgarna litar på polisen och förser dem med information. Men vad händer när den tilliten inte finns? Och hur skapas en sådan situation?

Det är några av de frågor som tas upp i HBO:s serie We Own This City som tar sin utgångspunkt i den sanna historien om en korrupt avdelning inom Baltimores poliskår. Serien är baserad på boken med samma namn, skriven av journalisten Justin Fenton. Skaparna av den prisbelönta serien The Wire, George Pelecanos och David Simon, har gjort tv av boken. Flera av skådespelarna från The Wire förekommer även i We Own This City, och jag tänker mig att det är ett medvetet drag att knarkbossen Marlo Stanfield, spelad av Jamie Hector, nu är polis. Gränserna mellan kriminella och konstaplar har suddats ut allt mer.

Men där The Wire snarare hade staden Baltimore som huvudkaraktär står här den lika karismatiske som korrupte polisen Wayne Jenkins i centrum. Han står i centrum, men är inte den stora ondskan i en annars god värld av ärliga poliser. Jon Bernthal spelar Jenkins och hans rollprestation är en av seriens höjdpunkter.

Grogrunden för polisbrutaliteten, rasismen och korrumptionen är delvis ”kriget mot knarket”, som gör poliser till soldater, som skapar en ockupationsstyrka som jagar fattiga missbrukare att visa upp som medaljer. Delvis är det vad i svenska polisiära sammanhang kallas ”pinnjakt” – en vilja, och ett krav från politiker, att visa upp en imponerande statistik: en arresterad blir en pinne. Och då siktar man på lätta byten: man tar snattare, återfallsmissbrukare och uteliggare. Och finns ingen misstanke så uppfinner poliserna en. De brottslingar som kräver månader av övervakning och utredningsarbete går fria.

I jakten på vapen och knark skapades utrymme för Jenkins och hans grupp. De levererade. De fick obegränsat med övertid, deras ord var lag, de byggde sina karriärer på att ljuga och fabricera bevis. I en tid då ropen på ”Lag och ordning” ofta dominerar den politiska debatten är lärdomen från Baltimore och We Own This City att hjälteförklarade poliser med allt större befogenheter och vapenarsenal inte nödvändigtvis gör samhället speciellt mycket tryggare. Snarare tvärtom. Bara det är en anledning att se serien.