En bön för de stulna, Jennifer Clement, övers. Niclas Hval, Albert Bonniers förlag 2015
”Där vi bor kan man gå på promenad och få se en jättelik leguan, ett papayaträd som dignar av stora frukter, en enorm myrstack, marijuanaplantor, vallmoblommor eller ett lik.”
”Vi”, det är tolvåriga Ladydi och hennes bittra, alkoholiserade mamma som bor i en bergsby i den mexikanska delstaten Guerrero. Hon lever i en kvinnovärld. Männen har antingen emigrerat till USA eller gått med i någon av de knarkkarteller som styr livet i byn. Mödrarna gömmer sina flickor i hålor i marken och försöker göra dem så fula som möjlig, eftersom de så snart de har nått puberteten riskerar att rövas bort och bli sexslavar åt knarkbaronerna. Detta öde undgår Ladydi men istället blir hon oskyldigt fängslad för medhjälp till mord.
Boken, som är ohyggligt spännande, bygger på omfattande intervjuer med mexikanska kvinnor, fruar till kartellmedlemmar och gömda kvinnor med skyddad identitet, men är så långt ifrån en torr redogörelse det går att komma. Den skoningslösa verkligheten skildras med gnistrande poetisk kraft.

Hans Falk