John Ajvide Lindqvist, Misslyckas igen, misslyckas bättre, Ordfront 2018.
John Ajvide Lindqvist är kanske den svenska skräckens klarast lysande stjärna. Han debuterade 2004 med den flerfaldigt filmatiserade socialrealistiska vampyrskildringen Låt den rätte komma in och efter den har det tillkommit ytterligare sex romaner. Ett av hans kännetecken är att ta gamla monster, till exempel vampyrer eller zombies, och se dem med nya ögon, behandla dem med egna grepp.
Misslyckas igen, misslyckas bättre är dock ingen roman utan handlar om hans skrivande. Den är baserad på de 1 500 sidor anteckningar som han producerat under arbetet med romanerna. Dessa gamla anteckningar kommenterar dagens Ajvide Lindqvist. Boken är indelad i kapitel där vi får följa tillblivelsen av varje bok.Innan läsningen undrade jag hur det skulle bli att läsa anteckningarna om de böcker jag ännu inte läst. Skulle det bli oförståeligt, eller förstöra framtida läsning? Han lyckas undvika bägge fallgroparna.
En del känns igen från andra författares böcker om att skriva: sittfläsk och uthållighet är viktigare än talang, vikten av att läsa mycket, kast mellan storhetsvansinne och självförakt. Men Ajvide Lindqvist har en egen ton och som gammal komiker lyser hans humor igenom. Det är både lättsam och underhållande läsning. En av anledningarna är kanske att Ajvide Lindqvist inte planerar sina romaner minutiöst utan till stor del gissar sig fram, med ett par bärande scener som riktpunkter. Jag föreställer mig att det skänker spänning åt skrivandet.
Boken handlar inte bara om hur det är att skriva i största allmänhet, utan tar också upp just skräckskrivandet. Hur det ger honom möjlighet att personifiera människors längtan och ångest i monster, hur han kan bli fysiskt illamående och börja gråta av att skriva vidriga scener.
Som läsare får jag även en inblick i Ajvide Lindqvists skrivande liv. Får veta hur han och hans fru, författaren Mia Ajvide, högläser vad de skrivit för varandra (och då ibland sågar den andre), att han helst skriver så isolerad som möjligt. Den bästa platsen är på Kuba, dit han åker regelbundet, utan internet. Där kan det bli 10-15 sidor per dag.
Efterhand som fler och fler vill skriva egna böcker har också marknaden för skrivhandböcker vuxit. John Ajvide Lindqvists bok tillhör de mest läsvärda, även om det inte är en renodlad handbok. Den ger mig mycket som skräckläsare också.
Henrik Johansson