Daniel Suhonen, Partiledaren som klev in i kylan. Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken, Leopard Förlag 2014.
För många framstår säkert Håkan Juholts tio månader, som partiledare för det Socialdemokratiska partiet som en hygglig, men klantig killes försök att behålla makten, allt medan den ena skandalen efter den andra briserade i media så att det till sist blev nödvändigt för den högsta ledningen att avpollettera honom.
Daniel Suhonen som var Juholts talskrivare och tillika vän ger en annan bild. Håkan Juholt offrades på grund av sin hårda linje mot vinster i välfärden, vilket hotade intressen inom i första hand vårdindustrin vars köpta företrädare antingen själva är socialdemokrater på högerkanten eller har kontakter i partiet och i massmedia. Juholts fall skulle alltså vara resultatet av en komplott genomförd genom lögner och läckor.
Suhonen kanske inte övertygar helt, men han ger ändå en bitvis skrämmande bild av lobbyisternas makt och inflytande vilket måste ses som ett demokratiskt problem.
Hans Falk