Jag växte upp på 1950-talet, då Tage Erlander var statsminister. Ja, han var inte bara det, han var Statsministern i bestämd form. Då hade han suttit sedan 1946 och skulle sitta ända till 1969, i hela 23 år, längre än någon vald högsta makthavare i ett demokratiskt land.
Mycket har skrivits om Tage Erlander. Historikern Dick Harrison kom med en stor biografi i höstas och tidigare har såväl Tage Erlanders memoarer som dagböcker publicerats. Nu kommer journalisten och författaren Olle Svenning med sitt bidrag. Bara några och tjugo år gammal satt han i statsrådsberedningen åren 1966 till 1968 som en av ”Erlanders pojkar”, tillsammans med bland andra den blivande partiledaren och statsministern Ingvar Carlsson.

Valet 1966 var ett förlustval för Socialdemokraterna, man fick ”bara” 46 procent av rösterna, enligt de senaste opinionsmätningarna ligger S idag på 26 procent. Erlander tog på sig skulden, var djupt bedrövad och funderade allvarligt på om han var för gammal och kanske hade gjort sitt.
Två år senare, 1968, var det val igen. Det året har ju i mytologin förknippats vara den utomparlamentariska vänsterns genombrott. Vänsterpartiet Kommunisterna under sin nye odogmatiske partiledare C. H Hermansson låg också länge på relativt höga opinionssiffror, men så ockuperade Sovjet-unionen och dess lydstater Tjeckoslovakien och dränkte reformsocialismen i blod. Och trots att Hermansson gjorde allt för att distansera sig från Sovjetunionen så blev han och partiet komprometterat.
Människor sökte sig i en orolig tid till det trygga och vana, det vill säga till Tage Erlander och Socialdemokraterna uppnådde sitt högsta valresultat någonsin, smått otroliga 50,1 procent av rösterna. Men det var inte hela sanningen. Partiet gick faktiskt till val med en radikal reformpolitik och det var sista gången det skedde, konstaterar Olle Svenning sorgset.
Till sista ska sägas att Olle Svennings bok är synnerligen välskriven, spännande, angelägen och tänkvärd. Han skriver så bra att man inte tänker på hur bra han skriver, utan man bara obevekligt rycks med.
Hans Falk
Olle Svenning, År med Erlander, Albert Bonniers förlag 2018