Storslagen kärleks- och samhällsskildring

Nr 3/2021

Det är 13 år sedan Erik Löfvendahl gav ut sin senaste roman: Min skuld är min. Nu är han dock tillbaka med besked. Sveket är nämligen både en bokstavligt talat tung bok på 620 sidor och en storslagen kärleks- och samhällsskildring som utgör en höjdpunkt i hans författarskap.
Romanen handlar om ett triangeldrama. Artur kommer från enkla förhållanden, men har fått möjlighet att studera till apotekare. Dessutom ska han gifta sig med apotekardottern och dansösen Elsa. När hon en sommar åker utomlands förälskar sig Artur emellertid i Agnes från Hälsingland, som kommit till Stockholm för att arbeta som hembiträde och försöka komma över en personlig tragedi.
Löfvendals gestaltning av relationsdramatiken imponerar. Berättelsens dramaturgi är näst intill perfekt och de inblandades öden engagerar även när de behandlar varandra illa.

Romanen övertygar också som språkkonstverk. Med hjälp av en lätt arkaiserande stil gestaltar Löfvendahl språkligt det 1920-tal då berättelsen utspelas, men han låter också sin egen eleganta romanprosa flöda.
Författarens förmåga att beskriva det samhälle i vilket historien utspelas är också imponerande. För Artur – som är övertygad socialdemokrat, men också fast besluten att slå sig fram i samhället – blir valet mellan Elsa och Agnes också ett val mellan olika klasser, och för kvinnorna präglas dramats konsekvenser i allra högsta grad av deras respektive klasstillhörigheter.
Dessutom skildras flera intressanta miljöer. Bland annat får vi inblickar i 1920-talets socialdemokratiska kvinnorörelse och i den så kallade Fogelstadkretsen, som var en sammanslutning av feministiska intellektuella. Vi får också titta in i olika apoteks- sjukhus- och sanatoriemiljöer. Till detta kommer att Löfvendahl är en stockholmsskildrare av rang.

Även om det så klart tar tid att skriva romaner av denna omfattning och kaliber får man verkligen hoppas att vi inte ska behöva vänta lika länge på nästa bok av Löfvendahl. Kanske vågar man rent av hoppas på en novellsamling inom kort? De noveller Löfvendahl publicerat på senare år – bland annat här i Mål&Medel – visar nämligen att han är en mycket skicklig författare också när det kommer till de kortare formaten.
Magnus Nilsson
ROman. Sveket, Erik Löfvendahl, Bokförlaget Mormor 2021