Tillbaka till rasistisk sydstatssmåstad

Nr 11/2014

 I rättsalen: John Grisham,
I mullbärsträdets skugga, Albert Bonniers förlag 2014.
Den mycket förmögne och mycket egensinnige enslingen Seth Hubbard är döende i cancer och beslutar att göra processen kort genom att hänga sig i ett träd. Men först skriver han ett nytt testamente där han gör sina båda barn och barnbarnen arvlösa. Nästan hela förmögenheten ska i stället gå till hans svarta hemhjälp Lizzie Lang. Han lämnar också en slant till sin sedan många år mystiskt försvunne bror.
Såklart blir det process. Advokat Jack Brigance, som vi minns från John Grishams första roman Juryn, företräder testamentet. En hel arme av jurister företräder de övriga parterna.
I mullbärsträdets skugga är en fristående fortsättning på Juryn som kom ut redan 1989 (på svenska 1994) och den nya boken utspelas i samma gräsliga lilla sydstatsstad, fiktiva Clanton i Mississippi.
Även den här gången är det rasismen som är det centrala temat. Grishams böcker brukar ofta, men inte alltid, till stor del utspelas i rättssalen och så är det den här gången också. Såväl juridiska som moraliska frågor visar sig vara mer komplicerade än vad man först trott.
Men till slut får vi en förklaring – med djupa rötter – till det oväntade testamentet. Spännande och välskrivet, som alltid.